Palmer framför en skogsbrand
Pacific Palisades i Los Angeles var en av de stadsdelar som drabbades hårdast av bränderna i början av året. Foto: (CC BY)

Så kan bränderna i Kalifornien påverka konstvärlden

Den senaste månadens bränder i USA kan komma att förändra förutsättningarna för försäkringsbolagen som arbetar med konst. Det kan även få konsekvenser för svenska konstsamlare och museer.

Bränderna i Kalifornien har inneburit att konst och kulturarv för miljarder har gått upp i rök. ”En av de mest omfattande förlusterna av konst någonsin i USA”, kallar en försäkringsspecialist det i en intervju med Art News.

Grace Aretsky, affärsutvecklingschef på försäkringsförmedlingsföretaget HUB International, säger i samma artikel att försäkringsmarknaden sannolikt kommer att ”hårdna” till följd av bränderna, vilket kan innebära högre priser ”över hela linjen”, inte minst på grund av att priset för återförsäkring, alltså den försäkring som ett försäkringsbolag tecknar för att minska sin egen risk, väntar öka.

Men då många av återförsäkringsbolagen är globala, kommer även bränderna i Kalifornien få konsekvenser för svenska försäkringstagare?

”Premierna kan stiga”

I Sverige är museala föremål som ägs av staten oförsäkrade. Vid skada är myndigheten inte skyldig att ersätta staten för den. Vid delskada kan däremot myndigheten teckna en försäkring genom Kammarkollegiet.

Men de flesta museer är generellt försäkrade på den privata marknaden. Vissa museer innefattas av kommunförsäkringar, som också – och till skillnad från staten – är återförsäkrade.

Ulf Strandberg, risk manager på Kammarkollegiet utesluter inte det ökade trycket på de globala försäkringsbolagen ”inom en relativt snar framtid” kan få konsekvenser för svenska privatförsäkringstagare. Försäkringsbolagen befinner sig på den öppna marknaden.

–  Premierna kan stiga även i Sverige, på grund av hur försäkringsbolagen är återförsäkrade, säger han och poängterar att det finns flera försäkringsbolag som inte försäkrar i den delen av Kalifornien.

Ulf Strandberg nämner hur bland annat svenska TV-stjärnor, bosatta i LA, har drabbats av detta.

– Försäkringsbolagen följer ju klimatförändringarna, alltifrån brand och vattenskador. Vi har ju haft en del skogsbränder i Sverige också, men generellt är ju perioder med högre temperatur kortare.

För stora risker

Staffan Moberg, jurist och expert på klimat på branschorganisationen Svensk försäkring, menar att marknaden styrs av de internationella återförsäkringsbolagen, som både de svenska och de amerikanska försäkringsbolagen försäkrar sig hos.

– I USA har de bedömt att riskerna för de här stora naturkatastrofskadorna är stora för den här delen av världen. De drar sig ur den amerikanska marknaden. De amerikanska försäkringsbolagen står kvar med risken mot företag och privatpersonerna. Man har inget tak, man kan inte ta på sig så stora risker, säger han.

Staffan Moberg ser att de kommande decennierna kommer det ske en ökning ”på marginalen” på försäkringspremier, men några kraftiga ökningar är inte att vänta.

– Även om försäkringsbolagen hade varit kvar i Kalifornien hade det haft en marginell påverkan på den svenska marknaden, premien hade kanske ökat med en procent, säger han.

– Vi har andra förutsättningar i Sverige, den här typen av bränder har vi inte. Vi har haft tur, bränderna har hållit sig till skogen i stort sett. MSB och räddningstjänsten har bidragit till kapaciteten att bekämpa den typen av bränder. Man pratar mer om att behålla våtmarker och annat som kan stoppa bränder. Vi har bättre resurser än för tio år sedan.

Större risk för andra kulturarv

På längre sikt kan det dock bli svårare att försäkra konst till följd av klimatförändringarna.

– Vi vet att skyfallen kommer att påverka mycket. På sikt kommer vi även få se havsnivåhöjningar. Vad är det för typ av konstverk? Hänger de en meter upp på en vägg kanske det inte är så stor risk, säger Staffan Moberg, som ser en större risk för andra kulturarv, som byggnader.

–  Gamla hus byggda i trä påverkas på ett annat sätt av översvämningarna. Vattendrag kan stiga och skada byggnaden. Och hus som är byggda med torpargrund, där vatten kan tränga in underifrån, är det undantaget från försäkringsskydd. Huset ska ha ett skalskydd.

 

 

 

Kategori


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: