Nyhetsarkiv

Att använda Spectrum för samlingsförvaltning

Riksantikvarieämbetet har under det senaste året med stort intresse följt hur ett antal svenska museer jobbar för att utveckla sin samlingsförvaltning. Extra fokus har vi haft på hur museerna använder sig av standarden Spectrum som ett stöd i verksamheten.

Professionell samlingsförvaltning

Spectrum är internationellt använd standard för att de aktiviteter som berör samlingarna på ett museum. Standarden är uppbyggd som en processkartläggning där enskilda processer till exempel kan vara förvärv, utlån eller transport. Fokus ligger på den dokumentation som behöver göras och som är en viktig del i en professionell förvaltning av samlingarna. Standarden används internationellt och är gemensamt framtagen av museivärlden.

Fallstudier från fem museer

Vi har samlat fallstudier från fem museer som var och en på olika sätt beskriver hur man kan använda Spectrum i arbetet. Beskrivningarna kommer från Alingsås museum, Göteborgs naturhistoriska museum, Eskilstuna stadsmuseum, Västerbottens museum och Statens historiska museer.

Olika sätt att använda sig av Spectrum

Som exemplen visar finns många olika sätt att ta stöd av Spectrum. Några har standarden som grund när de skriver hela sin samlingsförvaltningspolicy, andra använder enstaka processer som checklista för det egna arbetssättet. Eftersom Spectrum inte är riktlinjer som museerna måste följa kan de istället använda det som man har behov av för tillfället och långsamt bygga en samlingsförvaltning som är hållbar, professionell och trovärdig.

”Det här kommer att bli bra för våra efterträdare” säger Åsa Stenström, chef över avdelning för undersökningar och samlingar på Västerbottens museum.

Läs fallstudien och mer om Spectrum

Att använda Spectrum för samlingsförvaltning. Fallstudier från fem museer i Sverige.

Spectrum

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: