Om FoU

Riksantikvarieämbetet bedriver forsknings- och utvecklingsverksamhet (FoU) genom regeringens anslag 1:4 Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet. Verksamheten ska främja kunskapsuppbyggnad inom områdena kulturarv och kulturmiljö.

Syftet med FoU-verksamhet vid statliga myndigheter är att den ska komma myndigheten, och den samhällssektor myndigheten representerar, till nytta. Den ska svara mot myndighetens/sektorns identifierbara kunskapsbehov och kunna användas som grund för utveckling av verksamheten.

Den nuvarande omfattningen av Riksantikvarieämbetets del av anslaget 1:4 Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet är 20,5 miljoner kronor.

Under 2000-talet har Riksantikvarieämbetet valt att utlysa större delen av anslaget för externa forskare att ansöka om i fri konkurrens, enligt vissa på förhand bestämda teman. Ibland förkommer utlysningar som samfinansieras med andra forskningsfinansiärer.

Riksantikvarieämbetet finansierar ibland även interna projekt eller beställer uppdragsforskning som kan vara antingen intern eller extern. Riksantikvarieämbetet definierar då forskningens art och omfattning och har nyttjanderätten av resultatet. Forskningsuppgiften kan utföras av forskare som anställs av Riksantikvarieämbetet och kan bedrivas vid myndigheten eller vid en annan institution.

FoU för centrala museer

Minst 3,5 miljoner av Riksantikvarieämbetets FoU-anslag ska enligt ämbetets årliga regleringsbrev gå till de centrala museerna. Anslaget ska användas för forskning och utveckling med inriktning på museernas samlingar och förmedlande verksamheter.

Forskningsprojekten får gärna ske i samarbete med regionala och lokala museer och universitet och högskolor och bör bidra till museiområdets utveckling.

När du vill veta mer

Frågor och svar om FoU