Vy över grönområden med liten sjö i mitten och i bakgrunden tittat husgavlar upp över ringmuren.
Vy över Almedalen. Foto: (CC0)

Almedalsveckan

Vill du träffa oss under Almedalsveckan och få veta mer om angelägna kulturarvsfrågor och samhällsutveckling?

Vecka 26 är det återigen dags för årets Almedalsvecka i Visby – en vecka med fokus på demokrati och politiska samtal. Almedalsveckan 2024 invigs den 25 juni och avslutas den 28 juni.

Här berättar vi om vilka programpunkter som Riksantikvarieämbetet deltar i och vad vi talar om, och dessutom finns en tillbakablick på vad vi har gjort tidigare år.

Dessutom finns det i år möjlighet att se utställningen ”Rädd eller beredd” som Riksantikvarieämbetet tagit fram tillsammans med Statens försvarshistoriska museer (SFHM) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) . Utställningen handlar om beredskap och är i form av en röd container. Den finns uppställd under Almedalsveckan vid Hamnplan nedanför Almedalsbiblioteket. Invid den finns en informationspelare som ger exempel på hur Riksantikvarieämbetet arbetar med frågor kring beredskap för hotat kulturarv, utveckling av museernas publika verksamheter och digitalisering. Våra medarbetare finns på plats för att prata och svara på frågor under dagtid.

Almedalsveckan 2024

Riksantikvarieämbetet kommer i år att medverka vid följande programpunkter (i datumordning):

Vägvalen i havsplanerna för den vindkraft vi behöver till havs för klimatomställningen

Tisdag 25 juni 10.30–11.15
Arrangör: Havs- och vattenmyndigheten

För att uppnå Sveriges klimat- och energimål måste vi bryta beroendet av fossila bränslen och här kommer elektrifieringen spela en avgörande roll. Hur hanteras kulturmiljövärden, försvarsintressen, yrkesfiske och hydrografisk påverkan i de nya havsplanerna? Är det rätt vägval?

Panelsamtal där Mattias Schönbeck, t.f. enhetschef vid Riksantikvarieämbetet, deltar.

Energiprestandadirektivet och byggnader med kulturvärden – hur kan vi både spara och bevara?

Tisdag 25 juni 13.00–14.00
Arrangör: Uppsala universitet

Det nya förslaget till EPBD höjer trycket för energirenoveringar. Nu ska EPBD implementeras i Sverige. Hur ska vi i policies och praktik hantera avvägningen mellan energi-och klimatmålen å ena sidan och bevarandemålen å andra sidan? Undantag, differentierade mål eller kunskap och know how?

Panelsamtal där Therese Sonehag, utredare vid Riksantikvarieämbetet, deltar. 

Jakten på en politisk vision för museer

Tisdag 25 juni 13.15–14.00
Arrangör: Sveriges Museer 

Vad kännetecknar en god museipolitik? Vad innebär armlängds närhet, det vill säga vad behövs från politiken för att skapa ett ännu starkare Museisverige, och vad vinner samhället på detta?

Panelsamtal där Eric Fugeläng , vikarierande överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, deltar. 

Världsarven i en konfliktfylld värld

Tisdag 25 juni 13.45–14.45, TCO-tältet, Hamnplan
Arrangör: Svenska Unescorådet

Diskussion om världsarvens betydelse för fred och hållbarhet, samt hur krig och konflikter både påverkar och påverkas av dessa ovärderliga platser.

Panelsamtal där Susanne Thedéen, vikarierande riksantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, deltar.

Hur skyddar vi den samhällsviktiga informationen?

Onsdag 26 juni 12.00–12.45
Arrangör: Riksarkivet 

Det säkerhetspolitiska läget är allvarligt och förberedelserna, beredskapen och förmågan inom hela totalförsvaret måste därför snabbt öka inom alla delar av samhället. Inte minst gäller detta information, både analog och digital, som är att betrakta som samhällsviktig och därmed särskilt skyddsvärd och viktig att bevara. Hur definieras samhällsviktig information och hur ska den skyddas mot olika typer av angrepp? Hur ser hotbilderna ut? Vilken beredskap finns idag och vilka insatser behöver göras för att trygga information under och efter en kris?

Panelsamtal där Eric Fugeläng, vikarierande överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, deltar. 

Hur skapar vi ett lagskydd för det rörliga kulturarvet?

Torsdag 27 juni, kl. 14.00–14.45
Arrangör: Transporthistoriskt Nätverk
 

I Sverige finns unika samlingar som beskriver industrisamhällets framväxt och kulturarv. Det rörliga kulturarvet har ett behov av ett lagstadgat skydd för möjlighet till fortsatt bevarande och brukande.

Panelsamtal där Susanne Thedéen, vikarierande riksantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, deltar.

Så skyddas kulturarvets skatter – men hur får vi tillbaka det som stulits?

Torsdag 27 juni, kl. 15.30–16.00
Arrangör: Biblioteksbladet, Svensk biblioteksförening

Kulturarvsbrott är ofta svåra att utreda och lagföra, särskilt som det kan dröja innan bibliotek, kyrkor eller museer ens upptäcker att något saknas. Ibland kan det gå flera år. Vilka är brottslingarna? Och vad kan bibliotek göra för att bättre förebygga stölder?

Panelsamtal där Susanne Thedéen, vikarierande riksantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, deltar.

Totalförsvarets fortsatta utveckling

Torsdag 27 juni, kl. 16.00–16.45
Arrangör: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland 

I en tid av ökande komplexitet och säkerhetshot är det avgörande att stärka våra försvarskapaciteter och samarbeten. Hur kan vi inspirera till fortsatt utveckling och samarbete? 

Panelsamtal där Eric Fugeläng , vikarierande överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, deltar. 

Att leda för transformation i byggd miljö

Fredag 28 juni 08.30–09.30
Arrangör: ASSURE, Uppsala universitet, RISE, CMB 

Bygg- och fastighetsbranschen har fokus på att ställa om, återbruka, energieffektivisera och renovera. Hur kan kunskap, forskning och god praktik utgöra grunden i arbetet med renovering och transformation av byggnadsbeståndet där också hänsyn till befintliga värden och kvaliteter respekteras?

För Riksantikvarieämbetet är detta ett viktigt forsknings- och innovationsområde där kulturmiljösektorn kan bidra med mycket kunskap kring återbruk av byggnader, material och varsamma metoder. En mer effektiv resursanvändning behöver i högre grad ta hand om, omvärdera och utvärdera de byggnader som redan finns.

Panelsamtal där Susanne Thedéen, vikarierande riksantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, deltar.

Gravplundring och skändade offerplatser i Sápmi – när ska det ta slut?

Fredag 28 juni 10.30–11.30
Arrangör: Amnesty Sápmi 

Ett fåtal samiska kvarlevor har fått sin sista vila på de platser som de togs ifrån, men de flesta finns i kartonger på museer. Samers rätt till heliga föremål är erkänd, men få har återbördats. Det saknas pengar. Vad hände med rätten till samernas ceremoniella föremål?

Panelsamtal där Kicki Eldh, utredare vid Riksantikvarieämbetet, deltar. 


Till Almedalsveckans officiella program

Tidigare års Almedalsaktiviteter Visa eller stäng

Här kan du se var Riksantikvarieämbetet gjort eller vad vi talat om vid tidigare års Almedalsaktiviteter. Där hittar du även filmer från vår Youtubekanal.