Nyhetsarkiv

En målbild för det uppdragsarkeologiska systemet

För att ge en samlad bild över hur vi på Riksantikvarieämbetet arbetar med uppdragsarkeologi gentemot andra aktörer så har vi tagit fram en målbild för uppdragsarkeologin.

Inom uppdragsarkeologin finns det tre stora aktörer, länsstyrelserna, de uppdragsarkeologiska utförarna och Riksantikvarieämbetet och det är viktigt att alla känner en trygghet i att systemet fungerar.

Målbilden utgår ifrån de fyra centrala begreppen rättssäkerhet, transparens, effektivitet och förtroende. Målbilden är en beställning från riksantikvarie Lars Amréus och tanken är att Riksantivarieämbetets arbete med uppdragsarkeologi ska tydliggöras. Det finns en rad aktiviteter som ska genomföras för att nå målbilden, och många av dessa är redan igång.

– Målbilden har tagits fram för att alla aktörer ska kunna känna förtroende för det uppdragsarkeologiska systemet och ha god kännedom om vad Riksantikvarieämbetet gör för att utveckla det, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Målbilden är: Det uppdragsarkeologiska systemet är rättssäkert, transparent och effektivt. Berörda aktörer har förtroende för systemet.

  • Rättssäkert: Myndighetsutövning ska vara förutsebar, enhetlig samt bedrivas med hög kvalitet. För uppdragsarkeologin handlar det om enhetlig praxis mellan olika länsstyrelser samt förutsebara processer och beslut.
  • Transparent: Besluts- och utförandeprocessen ska vara begriplig och beslutsgången ska kunna följas och förstås samt vara möjlig att kontrollera. Uppgifterna ska vara lätt åtkomliga så att beslut är öppna för granskning.
  • Effektivt: Att nå en så hög kvalitet i beslut och utföranden till en så låg kostnad som möjligt.
  • Förtroende: Aktörer som blir berörda av besluten om uppdragsarkeologi ska känna förtroende för att systemet fungerar.

Läs mer om målbilden och vad den innebär.

I den här tabellen går det att se lite mer detaljerat vilka aktiviteter som genomförs för att nå målbilden.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: