
Antikvarisk kompetens i samhällsomställningen
I samband med Europeiska byggnadsvårdsårets 50-årsjubileum bjuder vi in kulturmiljösektorn till en dag om yrkespraktik, kunskapsförsörjning och om att ta plats i samhällsbyggnadsprocessen.
Kulturhistoriska värden i den byggda miljön och i kulturlandskapet är under stark press, samtidigt som antikvariska yrkeskunskaper inte alltid tas tillvara i omställningsprocesserna. Hur kan kulturmiljövården få ett större genomslag i det som planeras, byggs och förvaltas och ha en mer självklar nyckelroll i samhällsbyggnadsprocesserna? Hur kan samverkan mellan kompetenser stärkas?
Konferensen riktar sig till dig som är verksam inom kulturmiljövården och angränsande fält inom offentlig och privat sektor på lokal, regional och statlig nivå samt inom akademin.
När: Torsdag den 10 april 2025
Tid: 09:00–16:15
Plats: Göteborgs Universitet, Natrium, Medicinaregatan 7b, Göteborg
Lokal: Stenbrottet
Sista anmälningsdag är måndag den 24 mars 2025.
Konferensen arrangeras av Föreningen Sveriges Byggnadsantikvarier och Riksantikvarieämbetet i samarbete med Västra Götalandsregionen, Göteborgs Universitet och Uppsala universitet.
Förmingel 9 april
Sveriges Byggnadsantikvarier bjuder även in till branschmingel den 9 april från klockan 18.00, Poppels Citybryggeri, Göteborg.
Program 10 april
- 08.30 Registrering (Kaffe och te serveras under registreringen)
- 09.00 Välkomna
- 09.15 En reflektion över relationen politikområden – antikvarisk kunskap och praktik
Suzanne Pluntke bebyggelseantikvarie, Boverket - 09.30 Samtidsspaning – Antikvarisk kompetens i en föränderlig tid
Panelsamtal om aktuella samhällsutmaningar, kulturmiljövårdens roll och antikvariens kompetens kopplat till dessa. Samtal kring tre teman: Energi och klimat samt dess påverkan – från landskap till byggnad. Närhet och täthet – stadsplaneringens stora utmaningar. Generalist och/eller specialist? Yrkesrollens potential i samhällsomställningen. Samtalet leds av Kristofer Sjöö, antikvarie och översiktsplanerare Örebro kommun samt Anna Reuter Metelius, antikvarie och ordförande Sveriges Byggnadsantikvarier. - 10:30 Fika
- 11.00 Pass: Hur ser antikvariens verktygslåda i pågående samhällsomställning ut?
- Verktyg, kompetens och förutsättningar i samhällsbyggnadsprocessen, Hanna Gelotte Fernandez och Emy Lanemo, utredare Riksantikvarieämbetet
- Regelverket är vår hammare och dymling, Emma Rosenblom, bebyggelseantikvarie Boverket
- Delad kompetens för små kommuner, Jessica Jönsson, stadsantikvarie Helsingborg
- 12:00 Lunch
- 13:00 Workshop: Ingen antikvarie är en ö – hur jobbar sektorn bäst tillsammans?
- 14:15 Fika
- 14:45 Pass: Kunskapsuppbyggnad och kompetensförsörjning – mellan yrkesgrupper och genom yrkeslivet
- Hur tas den antikvariska kompetensen emot av andra samhällsbyggnadsaktörer? Veronica Hejdelind, skribent med en bakgrund konsthistoriker och intendent på Nationalmuseum
- Kulturarvsområdets professioner i ständig förändring – om europeisk samverkan kring yrkesfältet i projektet Charter Alliance, Bo Lagerqvist, universitetslektor i kulturvård, Göteborgs universitet
- Antikvarisk kompetens i utbildning och yrkesliv, Jennie Sjöholm, universitetslektor i kulturvård, Göteborgs universitet och Petra Eriksson, universitetslektor i kulturvård, Uppsala universitet
- 15.45-16.15 Avslutande reflektioner
Anmäl dig här
Konferensavgiften är 1 200 kronor exklusive moms. I priset ingår en dags konferens samt lunch och fika.
Vi välkomnar även studenter i kulturvård att delta på konferensen i mån av plats. Studenter betalar en reducerad konferensavgift på 350 kronor exklusive moms. I priset ingår en dags konferens samt lunch och fika.
- Till konferensens anmälningssida
- Läs mer om konferensens innehåll i ”Byggnadsantikvarierna behövs i samhällsplaneringen”
Om Byggnadsvårdsårets 50-årsjubileum
År 2025 är det 50 år sedan det Europeiska byggnadsvårdsåret utropades av Europarådet. Initiativet var en reaktion mot 1960- och 70-talens omfattande rivningsvågor. Det finns många paralleller till dagens samhällsplanering.
Under jubileumsåret sätter Riksantikvarieämbetet tillsammans med en rad andra aktörer ljuset på kulturmiljöns roll idag och framåt – för klimatet, för miljön och för att vårt byggda kulturarv ska finnas kvar och berika samhället.
Fokus för Riksantikvarieämbetet under jubileumsåret är kulturmiljöns roll idag och framåt. Vi vill skapa en ökad medvetenhet, i både kulturmiljösektorn, civilsamhället och i den breda samhällsbyggnadssektorn, kring kulturvärden som resurs och viktig faktor att ta hänsyn till i den pågående omställningen till ett mer hållbart samhälle.
Svenska Byggnadsvårdsföreningen har tagit på sig den samordnande rollen för jubileumsåret.