Oddytest – föreläsning och workshop
Arbetar du med förvaring, utställning, transport eller packning av samlingar? Är du intresserad av att förstå hur materialval kan påverka samlingsobjekt? Då kan Oddytestet vara ett användbart verktyg för dig!
Oddytestet kan hjälpa till att visa om ett material avger luftföroreningar som kan vara skadliga för kulturarvsföremål. Material av intresse är ofta de som används för utställningar, förvaring, transport eller packning. Delta digitalt eller på plats i Kulturarvslaboratoriet för att lära dig mer om Oddytestet, få några praktiska tips och ta reda på om du kan utföra Oddytestet på din arbetsplats.
När: 8–9 november 2023
Var: Digitalt eller på plats i Visby
Deltagandet både online och på plats är kostnadsfritt. Resa, mat och boende bekostas av deltagaren själv.
Program
Dag 1 – digitalt och på plats:
- 09.30–10.00: Välkommen och registrering (på plats)
- 10.00–12.00: Föreläsning och diskussion om Oddytestet (online och på plats)
- 12.00–13.00: Lunch
- 13.00–14.00: Visning av Oddytestlaboratoriet på Riksantikvarieämbetet (online och på plats)
- 14.00–17.00: Workshop inklusive fikapaus (på plats)
Dag 2 – för dig som deltar på plats:
- 09.00–12.00: Workshop inklusive fikapaus
- 12.00–13.00: Lunch
- 13.00–17.00: Fortsättning på workshop och tolkning av resultat/slutdiskussion, inklusive fikapaus
Information
Föredragshållare och workshoppsledare är Elyse Canosa och Sara Norrehed från Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium. Föreläsningen dag 1 är på engelska och workshoppen hålls både på svenska och engelska.
Deltagare på plats får en och en halv dag med praktisk övning i att förbereda och tolka resultat. Workshoppen är anpassad för alla nivåer av erfarenhet av Oddytest – både för dig som inte har någon tidigare erfarenhet till dig som redan har utfört testet själv.
Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium har regelbundet utfört Oddytester sedan 2017.
Mer information om Oddytest i allmänhet och testade material finns här.
Om du deltar digitalt
Föreläsningen äger rum 8 november i Visby kl. 10.00–14.00 CET, med en timmes lunchpaus och livesänds via Teams för dig som deltar digitalt.
Onlinedeltagare får en föreläsning och diskussion om Oddytestning, samt en virtuell rundtur i Kulturarvslaboratoriets Oddytestlabb för att få en bättre förståelse för de praktiska aspekterna av testet. Vi tar upp bland annat historia, hur det fungerar, begränsningar, tolkning.
Om du deltar på plats i Visby
Antalet deltagare på plats är begränsat till 9 personer. Först till kvarn gäller.
Deltagare på plats, får förutom föreläsning och rundtur som beskrivs ovan, ytterligare en och en halv dag med praktisk övning i att förbereda och tolka resultat. Du får även möjlighet att ta med eget material för att testa under workshoppen. Du behöver minst 4 gram av materialet, men det är bättre med lite mer. Materialet ska vara i fast form, alltså inte flytande så som färger, lim, tätningsmedel etc. Du får resultatet cirka 4 veckor efter workshoppen.
Riksantikvarieämbetet har möjlighet att förbeställa lunch som kan levereras. Du betalar på plats.
Så anmäler du dig
Anmäl dig via e-post till elyse.canosa@raa.se. Ange följande information:
- Namn:
- Om du vill delta online eller på plats