Onsdagkväll i Östra stallet – om Fideikommiss som kulturarv
Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek i Stockholm bjuder in till föreläsning. Den 19 oktober får du möta historikern Magnus Bergman och tidigare överantikvarie Knut Weibull i ett samtal om fideikommiss. På vilket sätt kan de betraktas som kulturarv? Hur kommer det sig egentligen att Sverige fortfarande har fideikommiss, och kommer de bestå?
Varannan onsdagskväll kl. 17.30 bjuder Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek in till föreläsningar och samtal om olika ämnen eller öppna magasinsvisningar.
Hela programmet för höstens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på: raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek
Onsdag 19 oktober: Fideikommiss som kulturarv – Magnus Bergman
Med fideikommiss menas i allmänhet en egendom som inte får splittras eller säljas, och som ärvs odelad av en enskild arvinge. Fideikommiss eller motsvarande institut var en gång spridda över hela Europa. I Sverige återstår ännu ett tiotal fideikommiss, men i alla andra länder är de avskaffade sedan länge. En av anledningarna till att det blivit så är att systemet kom att betraktas som funktionsdugligt ur kulturarvssynpunkt.
I samtalet diskuteras frågor som varför Sverige fortfarande har fideikommiss, hur de ses som kulturarv och om de kommer att bestå även i framtiden. Gäst är även tidigare överantikvarie Knut Weibull.
Magnus Bergman är historiker verksam på Lunds universitet där han har skrivit avhandlingen ”Att höra det förflutna till: adlig minneskultur och kollektiv identitet efter ståndssamhällets upplösning , 1869-1976″. Han är också stipendiat inom Bernadotteprogrammet 2022.
Foto: Henrik Löwenhamn (CC BY)
Knut Weibull är jurist och har arbetat med kultur- och kulturarvsfrågor sedan tidigt 90-tal på kulturdepartementet och i regeringskansliet, bland annat med lagstiftningsfrågor kring fideikommiss, och från 2009 och fram till pensionen januari 2022 var Knut Weibull överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet.