Del av guldhalskrage med dekoration
Bild av guldhalskragen från Ålleberg med figurbleck som bland annat föreställer djur och fantasidjur. Foto: (CC BY)

Onsdagskväll i Östra stallet: Järnålderns djur

Den 26 februari berättar arkeologen Kent Andersson om de djur som järnålderns människor kom i kontakt med – verkliga och mindre verkliga. Vilka var de och vilken betydelse hade de för dåtidens människor?

Djur spelar en stor roll för oss idag. Det gjorde de även under järnåldern. Både sådana som fanns i verkligheten och sådana som bara existerade i människornas fantasi. Vid den tiden var dessutom gränsen mellan djur och människa suddigare än vad den är idag. Ibland fanns det inte ens någon gräns. I sitt föredrag belyser Kent Andersson djurens skiftande funktion under järnåldern och hur vi kan veta något om dem. 

 

Bild av Kent Andersson med en guldhalskrage i händerna
Porträttbild Kent Andersson Foto: Katarina Nimmervoll, SHM (CC BY)

Kent Andersson är docent i arkeologi och har varit verksam bland annat på Statens historiska museer. Han disputerade 1995 på en avhandling om romartida guldsmide och har sedan dess skrivit ett stort antal populärvetenskapliga böcker.

Läs mer

Hela programmet för vårens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på:  raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek

Evenemangsinformation

Plats: Storgatan 43, Stockholm, Östra stallet
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Föreläsning