Riksantikvarieämbetets höstmöte 2021
Välkommen till den andra dagen av digitala Riksantikvarieämbetets Höstmöte 2020 som med anledning av pandemin flyttats fram till 3–4 februari 2021. Anmälan är ännu öppen.
Vi är glada över att nu äntligen kunna genomföra vår digitala kulturarvskonferens. Det digitala formatet öppnar upp för fler att delta i konferensen och vi vill tillsammans med er skapa ett öppet, tillgängligt och stimulerande forum.
Konflikt och konsensus – kulturarv i en splittrad värld
Konferensen kommer att utforska spänningarna i det nya 20-talets globala samhälle. Det senaste årets pandemi har skakat världen. Hur påverkar krisen och samtidens konflikter samhällsutvecklingen och kulturarvsarbetet? Utifrån sina olika utgångspunkter behandlar talarna betydelsen av ett historiskt perspektiv i den demokratiska samhällsutvecklingen. Vi hoppas att programmet ska tillföra kunskap och insikter om våra gemensamma utmaningar, erbjuda oväntade möten och inspirera till nya tankar som du kan ta med dig i det fortsatta arbetet.
Anmälan är ännu öppen
Konferensavgiften är 200 kronor för ordinarie och utan avgift för studenter. Studenter ska anmäla sig via registreringen för att få tillgång till konferensen.
I priset ingår digitalt deltagande i konferensens båda dagar, och även tillgång till sändningarna i efterhand på konferensens digitala plattform. Det går inte att anmäla sig till valda delar av konferensen för reducerad avgift. Efter att din anmälan är registrerad, får du ett mejl med instruktioner för deltagandet. (Håll utkik i din spam-korg.)
Varmt välkommen med din anmälan!
Läs mer om höstmötet på raa.se/hostmotet
Program
Torsdag 4 februari
09.00 – 09.10 Incheckning
Lars Amréus och Peter Örn inleder konferensens andra dag på Münchenbryggeriet.
09.10 – 09.40 Demokratin och sanningen
Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och Svenska Akademien. Wikforss forskar bland annat om kunskapens natur. Hon har skrivit debattartiklar om skolans kunskapssyn och medverkat i olika populärvetenskapliga sammanhang, bland annat Vetenskapens värld i SVT samt Filosofiska rummet, Vetandets värld och Kropp & Själ i Sveriges Radio. I boken Alternativa fakta, om kunskapen och dess fiender, undersöker hon fenomenet kunskapsresistens och under våren släpper hon en ny bok Därför demokrati. Om kunskapen och folkstyret. Hon diskuterar hur kunskapen utgör en förutsättning för demokratin och på vilka sätt desinformationen, till exempel om vår historia, hotar det demokratiska samhället.
09.40 – 10.10 Uppföljande samtal
Åsa Wikforss och Arne Jarrick samtalar om hur synen på kulturarv och kunskapen om historien förändras när beprövade sanningar skrivs om.
Arne Jarrick är professor emeritus i historia vid Stockholms universitet, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Vitterhetsakademien och tidigare huvudsekreterare i Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap. I boken Det finns inga häxor – en bok om kunskap diskuterar han frågor om kunskap, kunskapssamhälle, kunskapsmotstånd och hur det ska övervinnas.
10.10 – 10.30 Paus – Digital fika
10.30 – 11.00 Kulturarvsmonolog
Tobias Svanelid, journalist, Vetenskapsradion Historia, om inspelningen av sina favoritprogram.
11.00 – 11.40 Kulturmiljö vs Naturmiljö – vad är viktigast att bevara för framtiden?
Motion: «Positiv samhällsförändring kräver att historien skrivs om»
Två perspektiv möts i en diskussion där miljö och kulturarv står i konflikt med varandra. Pella Thiel, ekolog och koordinator i nätverket för Naturens rättigheter, argumenterar för naturmiljö och fria vattendrag och Birgitta Johansen, chef för Örebro länsmuseum, argumenterar för kulturmiljö och kulturlämningar vid vatten. Samtalet bygger på formen för Oxford-style debating: De två deltagarna får tio minuter var att lägga fram argument för eller emot «motionen». Samtalsledaren ställer frågor till de två deltagarna för att fördjupa argumentationen och bjuder sedan in publiken att ställa frågor till deltagarna utifrån «motionen». Slutligen får deltagarna två minuter var för avslutande repliker. Debatten avslutas med att publiken får rösta för eller emot motionen. Samtalsledare: Mattias Schönbeck (Riksantikvarieämbetet)
11.40 – 12.00 Kulturarvsmonolog
Professor emeritus Arne Jarrick, om «Humanities World Report» och humanioras ställning i samhället.
12.00 – 12.45 Lunch
12.45 – 13.00 Extrainsatt programpunkt
Medverkande: Kultur- och demokratiminister Amanda Lind.
13.00 – 13.45 Vad går förlorat när kulturarv försvinner?
Del 2 – Att ta farväl av ett landmärke
Pernilla Fagerlönn, initiativtagare till festivalen ’Farväl Focus’ i landmärket Focushuset i Malmberget, och Johanna Pietikäinen, författare till biografin Heartist om konstnärsparet Bruce samt antikvarie på Gotlands museum, samtalar om platsens betydelse för känslan av tillhörighet. Samtalsledare: Emelie Bergbohm, (Riksantikvarieämbetet).
13.45 – 14.25 Stad och land – en förlegad dikotomi?
Malin Ackermann, «glesbygdsdoktor» från Lycksele som arbetar för att minska klyftan mellan stad och land och professor Håkan Forsell, urbanhistoriker och författare till boken Den föränderliga staden, samtalar om tillståndet på landsbygden och i städerna i Coronakrisens kölvatten. Kommer förhållandet mellan stad och land att förändras och kan bevarande och utvecklande av kulturarv bidra till att minska skillnader mellan stad och land? Samtalsledare: Peter Örn, konferencier för Höstmötet.
14.25 – 15.10 Från Bureus till Amréus
Anna Maria Forssberg, docent i historia och forskare vid Vasamuseet samtalar med riksantikvarie Lars Amréus om kulturaravsarbetets – och riksantikvariens – roll i samhället under Stormaktstiden och idag. Samtalsledare: Karin Altenberg (Riksantikvarieämbetet).
15.10 – 15.30 Avslutning
Riksantikvarie Lars Amréus och Peter Örn avrundar dagen och summerar konferensen.
Har du frågor om din anmälan, inloggningsuppgifter eller upplever tekniska problem? Kontakta då vår konferensarrangör raa@reachem.se
Vänliga hälsningar
Riksantikvarieämbetets höstmöte