Samlingsforum samtal – batterier i samlingar
I museisamlingar finns ofta föremål som innehåller batterier. Mängden batterier i samlingar kommer med största sannolikhet att öka i takt med den ökade användningen av batterier i samhället.
Sedan batteriet uppfanns på slutet av 1700-talet har en rad batterityper utvecklats och vissa typer finns inte längre att införskaffa. Att veta vilka batterityper som finns i samlingarna och hur de bör hanteras (förvaras, laddas, eller på andra sätt underhållas/konserveras) är inte helt lätt. Vissa batterier kan avge gaser är nedbrytande för de föremål som finns i närheten. Hur batterityperna åldras är väl känt, men hur de påverkar övriga föremål i en museisamling är mindre känt, liksom riktlinjer för hur batterier bör hanteras i samlingar. Vissa äldre batterier kan vara hälsovådliga att handskas med, exempelvis vid konservering.
Som en del av arbetet med hållbar samlingsförvaltning gör Riksantikvarieämbetet nu en kartläggning av batterier i samlingar hos landets museer. Syftet med kartläggningen är att identifiera omfattningen av denna typ av föremål och förutsättningarna för museer att hantera batterier. Målet är att ta fram råd och stöd för hanteringen av batterier i samlingar.
Presentationen ger en överblick av olika batterityper och hur det kan se ut i olika samlingar, samt en introduktion till kartläggningen.
Helena Berg är heritage scientist vid Kulturarvslaboratoriet vid Riksantikvarieämbetet och har jobbat med batterier sedan mitten på 90-talet.
Delta i samtalet
Du behöver inte anmäla dig till samtalet. Anslut till mötet här.
Om Samlingsforum samtal
Samlingsforum samtal är digitala möten där vi tar upp angelägna teman om förvaltning och hantering av samlingar och kulturföremål.
Läs om tidigare samtal och ta del av minnesanteckningar här.