Gul trekantig varningsskylt med älgmotiv och texten SKÅNK.
SKÅNK – SKogen; mÅngfald av Natur- och Kulturarv. Årets konferens har temat "Skogligt mångbruk och kulturarv". Foto: (CC0)

SKÅNK – konferens om skogligt mångbruk och kulturarv

För fjärde gången sedan 2017 anordnas konferensen om skogens mångfald av natur- och kulturmiljöer – SKÅNK. Denna gång står Karlstad universitet tillsammans med Länsstyrelsen i Värmlands län som värd för konferensen som genomförs i Sunne.

SKÅNK är en mötesplats för forskningen, myndigheterna, skogsbruket och civilsamhället. Den belyser följande teman; aktuella forskningsfrågor, antikvarisk och vetenskaplig metodutveckling samt kommunikativa och förmedlande insatser om skogens kulturarv.

När och var: 22–24 oktober 2024 i värmländska Sunne på Selma Spa (lunch till lunch).

Anspråken på skogen växer. Förutom att leverera skogsråvara ska den också bidra till bland annat klimatmål, energimål, miljömål och sociala mål. Det kommer att behövas ett mångbruk av skogen, som också omfattar användningen av kulturarvet och dess värden.

  • Hur kan kulturarv, traditionell kunskap och historiska bruk av skogen bidra till att utveckla mångbruk
    av skogen idag och i framtiden?
  • Vilka effekter får mångbruk av skogen på kulturarv och kulturmiljöer? Hur ska kulturarvet i skogen brukas framöver?

Alla är välkomna

Konferensen vänder sig till alla intresserade av skogsbruk och kulturmiljö. SKÅNK riktar sig också till studenter. Ett begränsat antal studenter har möjlighet att delta på konferensen utan konferensavgift.

Program

Läs eller ladda hem hela programmet här (pdf)

Anmälan

Anmälan är stängd.

Arrangörer

SKÅNK arrangeras av Riksantikvarieämbetet, Skogsstyrelsen, Länsstyrelserna, Linnéuniversitetet, Karlstad universitet och Uppsala universitet.

Har du frågor?

Kontakta Martin Karlsson, Linnéuniversitetet via e-post martin.karlsson@lnu.se eller på telefon 070-269 63 72.

Om SKÅNK

Arbetet med skogens kulturarv behöver utvecklas för att nå miljömålet levande skogar och målen för kulturmiljöarbetet. Riksantikvarieämbetet har i samverkan med hundratalet aktörer tagit fram en vision för kulturmiljöarbetet till 2030 om att alla oavsett bakgrund upplever att de kan göra anspråk på det kulturarv som format Sverige.

Det behövs plattformar för kunskapsutbyte, kunskapsuppbyggnad och nätverksskapande. Detta uppnås bäst genom samverkan mellan olika vetenskapsområden och aktörsgrupper. Förhoppningen är att SKÅNK ska vara en mötesplats för alla som är intresserade av att diskutera skogens natur- och kulturarv.

Evenemangsinformation

Plats: Sunne, Värmland
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Seminarium