Att flytta 35 flygplan genom ett villakvarter
Flygvapenmuseum stänger två magasin och öppnar ett nytt som kommer att vara tillgängligt för visningar. Att flytta 35 luftfarkoster kräver lång planering och riskhantering. Ändå händer sådant som ingen har räknat med.
En privat hyresvärd i Linköping har byggt ett nytt magasin för Flygvapenmuseum ungefär 500 meter från museet. Sedan tidigare förvarades textilsamlingen i lokaler i samma område men nu byggs alltså en helt ny hangar.
– Det är en utrymmeskrävande bransch det här och vi har flera världsunika objekt som inte får plats i den vanliga utställningen. Nu kan vi stänga två magasin, öppna ett och få en större yta, säger Torsten Nilsson, chef för Flygvapenmuseets samlingsenhet.
Den gamla magasinshangaren låg på flygflottiljen, alltså på militärt område. Det gjorde att allmänheten, i synnerhet utländska medborgare, inte kunde besöka magasinet. Den nya byggnaden ligger i ett vanligt industriområde och därför kan flygplanen visas i en helt annan utsträckning.
– Det finns en intressant besökargrupp med engelsmän som samlar på individnummer. De är härligt nördiga, ungefär som fågelskådare. Nu kan vi äntligen släppa in dem i magasinet, säger Torsten Nilsson.
Han är nöjd med den överenskommelse som museet har träffat med hyresvärden och menar att den nya hangaren är resultatet av en god och långsiktig dialog dem emellan.
– Det är ingen deluxe-lokal utan ett hus där flygplanen ska må hyfsat bra. Vi har ett avtal på 10 år men det ligger inte i någons intresse att flytta.
Nej, för att flytta föremål som väger 11 ton är inte gjort i en handvändning. Arbetet med att planera och göra riskanalyser inleddes ett år innan flytten. En del i arbetet var att sätta ihop rätt team för att utföra uppgifterna.
– Jag ansågs inte kompetent nog för att delta i själva flyttarbetet så jag fick ta hand om pressen i stället, säger Torsten Nilsson.
Skämt åsido så betonar han vikten av att ha en bra kommunikationsplan och involvera media, allmänheten och de grannar som berördes av flytten, som gick rakt igenom ett villaområde. I augusti 2017 var det dags att rulla i väg planen och Flygvapenmuseum livesände flytten på Facebook. Så hur gick det?
– Vi hade beräknat för en bredd på elva meter men vi tänkte inte på att när Viggens hjul är på gatan så stack vingarna in i häcken. För att inte förstöra villaägarnas häckar fick vi sidledesförflytta planet. Det tog en timme och tre bussturer fick ställas in, berättar Torsten Nilsson, som ändå är nöjd med genomförandet.
De hade planerat för att hantera oväntade situationer och varken människor eller flygplan skadades.
I maj 2018 tar de emot sina första besökare i det nya magasinet.