Det här är ett världsarv
Ett världsarv är en kultur- eller naturmiljö som är så värdefull att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia.
När ett världsarv en gång kommit med på den prestigefyllda världsarvslistan garanteras de skydd och vård för all framtid. Det finns all anledning att vara stolt över våra gemensamma världsarv, men också anledning till oro. Många av dem hotas av förstörelse och förfall. Därför har världsarvslistan inrättats.
Världsarvslistan blir allt längre och omfattar år 2021 totalt 1154 platser och objekt. Drottningholms slottsanläggning blev Sveriges första världsarv år 1991. Sammanlagt finns idag 15 svenska kultur- och naturobjekt med på listan.
Karta över alla världens världsarv – World heritage Map (who.unecso.org)
Se även Unescos kortfilm ”Vad är världsarv?” på Youtube:
Skyddar egna och stödjer andras
Världsarvslistan grundar sig på FN-organet Unescos konvention till skydd för världens natur- och kulturarv, även känd som världsarvskonventionen, som antogs 1972.
Sverige undertecknade konventionen 1985 och har därmed – tillsammans med 193 andra nationer – frivilligt åtagit sig att skydda de egna världsarven för all framtid, samt att stödja andra länder i deras ansträngningar för att ta hand om sina. För att ett minne ska upptas på listan måste det uppfylla en rad kriterier.
Läs mer om världsarvskonventionen och världsarvens globala koppling
Kulturobjekt
Ett kulturobjekt ska exempelvis vara ett mästerverk skapat av människan, ett arkitektoniskt stilbildande byggnadsverk, en miljö med anknytning till idéer eller trosföreställningar av universell betydelse eller ett framstående exempel på traditionell livsföring som är representativ för en viss kultur.
Naturobjekt
Ett naturobjekt kan exemplifiera viktiga utvecklingssteg i jordens historia, representera pågående ekologiska eller biologiska processer, vara ett landskap med exceptionella skönhetsvärden eller en hemvist för utrotningshotade djurarter.
Läs mer i frågor och svar om världsarv.
Världsarv i Sverige
- Drottningholms slottsområde, Ekerö (1991)
- Birka och Hovgården, Ekerö (1993)
- Engelsbergs bruk, Fagersta (1993)
- Hällristningsområdet i Tanum (1994)
- Skogskyrkogården, Stockholm (1994)
- Hansestaden Visby, Gotland (1995)
- Laponia, Lappland (1996)
- Gammelstad kyrkstad, Luleå (1996)
- Örlogsstaden Karlskrona (1998)
- Södra Ölands odlingslandskap (2000)
- Höga Kusten, Ångermanland (2000)
- Falun och Kopparbergslagen (2001)
- Grimeton radiostation, Varberg (2004)
- Struves meridianbåge (2005)
- Hälsingegårdarna (2012)
När du vill veta mer
World Heritage på Unescos webbplats (who.unecso.org)
Svenska Unescorådet (unesco.se)
Naturvårdsverket (naturvårdsverket.se)
Tentativ lista på världsarv (who.unecso.org)