En man sitter i sitt laboratorium, hemma i sitt arbetsrum. Foto: (CC BY)

Forskningskonferens 2025

Riksantikvarieämbetet bjuder in till två dagars konferens om kulturarvsforskning i Sverige den 20–21 mars 2025.

Vad är kulturarvsforskning? Det kan definieras på flera sätt. När Riksantikvarieämbetet talar om kulturarvsforskning syftar myndigheten på forskning som rör myndighetens ansvarsområden, det vill säga kulturlandskap, kulturmiljö, kulturföremål och museer.

Kulturarvsforskning omfattar allt från hur kulturhistoriskt material kan analyseras med naturvetenskapliga metoder, hur forskning kan stötta utvecklingen av ett hållbart samhälle, samlingsförvaltning och digital hantering av kulturarv, till forskning om kulturmiljöer, det historiska kulturlandskapet och förståelsen av den dåtida människans agerande.

Varmt välkommen till en konferens om kulturarvsforskning. Konferensen vänder sig till dig som är forskare eller aktör inom kulturarv.

När: 20–21 mars 2025
Var: Stockholm, vi återkommer med lokal.

Vi återkommer med mer information under hösten, men reservera dagarna redan nu!

Anmälan

Här kommer du att hitta länken till anmälningsregistreringen när den har öppnat. Konferensen kommer att vara avgiftsbelagd.

Program

Forskningskonferensen tar upp frågor som: Vart är kulturarvsforskningen i Sverige på väg? Vilka är de viktigaste frågorna och pågående forskningsprojekten inom kulturarvsforskningen i Sverige just nu? Vilka forskningsbehov finns framöver? Och hur kan vi åstadkomma större och bättre synergier och tvärvetenskapliga samarbeten mellan de olika discipliner som forskar om kulturarvet?

Därtill kommer några av de FoU-projekt som myndigheten har finansierat under 2023–2025 att presenteras.

Håll utkik under hösten för mer information om konferensen i våra nyhetsbrev och här på konferenssidan: raa.se/forskningskonferens2025