Samlingsforum 2024 – Framtidens magasin för alla tiders samlingar
Samlingar är centrala för museernas verksamheter. Funktionella, ändamålsenliga och hållbara magasin är en förutsättning för att bevara och utveckla museisamlingar som finns runtom i landet.
På årets Samlingsforum återvänder vi till det angelägna temat om bra magasin. Samlingsforum 2024 arrangeras i samarbete med Dalarnas museum, Falu kommun och Riksförbundet Sveriges museer.
Plats och datum
Varmt välkomna till Falun och Dalarnas museum den 27–28 november 2024 för att nätverka och utbyta kunskap om magasin! Konferensen kommer även att sändas digitalt.
Hålltider:
- Konferensen startar onsdagen den 27 november kl 12 och slutar torsdagen den 28 november ca kl. 16.15. Den digitala sändningen slutar 15.15.
- Dag 1 är gemensam för alla på Kulturhusets stora scen. Dag 2 väljer du som deltar på plats ett av de parallella spåren: Spår 1. Riskhantering och beredskap eller Spår 2. Magasinsarbete – praktik och teori. I båda spåren ingår besök på Dalarnas museums magasin. Du som deltar digitalt följer dag 2 sändningen från hörsalen på Dalarnas museum.
- För deltagare på plats finns möjlighet till valbara aktiviteter onsdagen 27 november från kl. 10.
- Fredagen 29 november kl. 8–12 finns möjlighet för ett begränsat antal att boka in sig på bonusdagen till självkostnadspris (500 kr exkl. moms). Bonusdagen består av två guidade turer: Carl Larsson-gården och Falu gruva.
Anmälan
Till konferensanmälan för Samlingsforum 2024 (jirango.com)
Anmälan för att delta på plats har nu stängt. För digitalt deltagande kan du anmäla dig ända fram till måndagen den 25 november.
Har du frågor kan du mejla oss på: samlingsforum@raa.se
Program
Här kan du ladda ner en pdf av programmet, med tabell över de parallella spåren.
Onsdag 27 november | Samlingsforum dag 1 förmiddag
Plats: Dalarnas museum, klockan 10–11
Valbara aktiviteter:
Stadsvandring med världsarvstema
Begränsat antal deltagare. Endast för dig som deltar på plats.
Guidad visning av Dalarnas museum
Begränsat antal deltagare. Endast för dig som deltar på plats.
Guidad visning av Dalarnas museum
Begränsat antal deltagare. Endast för dig som deltar på plats.
Onsdag 27 november | Samlingsforum dag 1 eftermiddag
Plats: Kulturhusets stora scen, Teatergatan 3, Falun.
Hela programmet på Kulturhusets stora scen dag 1 sänds digitalt.
11.00–12.00 | Registrering, mingellunch och kaffe
Deltagare på på plats välkomnas till Kulturhuset.
11.50 | Den digitala sändningen öppnar
(Digitalt) Deltagare som deltar digitalt välkomnas till sändningen.
12.00 | Välkommen!
Christer Björklund, länsmuseichef Dalarnas museum välkomnar tillsammans med Lisa Nilsen, moderator. (Stora scenen/digitalt)
Magasin för kunskapsuppbyggnad
Sara Håkansson & Magnus O. Ljunge, Dalarnas museum.
(Stora scenen/digitalt) Vi får höra om Dalarnas museums väg till nya magasin.
Sigtuna Museum & Art: 10-år i nya magasin
Lisen Tamm, Sigtuna museum & Art.
(Stora scenen/digitalt) Sigtuna museum & Art delar med sig av erfarenheter av att flytta samlingarna till nya magasin och hur man under följande decennium modifierat ursprungliga tankegångar. Förändrade behov och höga elpriser har bidragit till att somligt tillkommit och att annat, efter noga övervägande, valts bort.
En enkel excel – konsten att inte ta sig vatten över huvudet i ett magasinsprojekt
Jennie Arvidsson & Christina Tengnér, Statens historiska museer.
(Stora scenen/digitalt) Ett exempel på hur SHM arbetade i en förstudie inför ett magasinsprojekt där de tydliggjorde och visualiserade förvaringsvolymer, samt tog fram en behovs- och resurstrappa.
”Model room” – hur ett konstverk i en vitrin nästan fyllde tre lastbilar
Anders Lindholm, Ellen Cronholm & My Bundgaard, Moderna museet.
(Stora scenen/digitalt) Moderna museet tar oss med på sin resa tillsammans med konstverket ”Model Room” från Olafur Eliassons studio. Det blev ett projekt där utställning, packning, transport och magasinering klickade i varandra.
Botanhuset, renovering av en hundraårig byggnad
Åsa Dalsätt & Annika Bengtson, Naturhistoriska riksmuseet.
(Stora scenen/digitalt) Vi får höra om vad som hänt under renoveringen av Botanhuset, en över 100 år gammal byggnad som innehåller Naturhistoriska riksmuseets herbarium, och som knappt genomgått tidigare renoveringar. Vilka var förutsättningarna och hur löstes problemen? Hur fungerade kontakten med fastighetsförvaltaren, deras byggentreprenör och alla underentreprenörerna?
Sustainable museum storage buildings
Morten Ryhl-Svendsen, Det Kongelige Akademi.
(Stora scenen/digitalt) I projektet ”Bæredygtige museumsmagasiner”, hållbara museimagasin, har de senaste lågenergimagasinen i Danmark: Vinge, Taastrup, Rødekro, Vejle, Aalborg och Ugerløse undersökts. Magasinen har analyserats med tanke på inomhusklimat, luftkvalitet och energiförbrukning. Utöver det har en livscykelanalys (LCA) på uppförandet och driften utförts. Morten Ryhl-Svendsen presenterar den hittills mest detaljerade undersökningen av hållbarheten i de nyaste danska museimagasinen. Föredraget sker på engelska.
Flyttkontroll och samlingskoll: inför Göteborgs museers stora samlingsflytt
Charlotta Dohlvik och Niclas Dristig, Kulturförvaltningen i Göteborgs stad.
(Stora scenen/digitalt) Just nu pågår Sveriges största magasinsprojekt på Göteborgs museer. Förberedelserna inför flytten till Nya magasinen är i full gång med inventering, digitalisering och packning av samlingar. Appen Samlingskollen hjälper oss att hålla föremålens placeringar uppdaterade i våra samlingsförvaltningssystem Carlotta och MuseumPlus, både under flytten och för framtiden.
Över trädgränsen – att samla igår, idag och imorgon
Nina Ekberg & Annelien van der Tang-Eliasson, Region Skåne.
(Stora scenen/digitalt) Under 2023 planerade åtta museer och arkiv i Skåne att bygga nya magasin för sina samlingar, en stor investering. Region Skånes kulturförvaltning samlade dessa museer för att gemensamt utforska museimagasin och samlingar. Arbetet var inspirerat av det pågående Cross Innovation-projektet vid förvaltningen. Syftet har varit att sätta museimagasin i ett bredare sammanhang och att stimulera nytänkande genom att involvera andra sektorer. Utvecklingsprojektet har särskilt uppmuntrat mindre museer att tänka större och mer kreativt. Museimagasin är mer än bara förvaring av föremål.
Långsiktig samlingsförvaltning
Sara Eriksson, Riksantikvarieämbetet
(Stora scenen/digitalt) Riksantikvarieämbetet berättar om regeringsuppdraget som kartlägger frågorna om föremålsförvaring och digital samlingsförvaltning.
Magasinen och opinionsarbetet
Gunnar Ardelius, Sveriges museer. (UTGÅR)
(Stora scenen/digitalt) Sveriges Museers generalsekreterare Gunnar Ardelius reflekterar över dag 1 och hur samlingar och magasinssatsningar kan kopplas till museernas position i samhället. Hur kan den långsiktiga samlingsförvaltningen bli en kraft i samtalet med politiker och andra beslutsfattare?
17.30 | Utställningsmingel på Dalarnas museum
Endast för dig som deltar på plats.
19.00–21.00 | Middag Grand Hotel
Endast för dig som deltar på plats.
Torsdag 28 november – Samlingsforum dag 2
Dag 2 är uppdelad i två parallella spår att välja mellan för dig som deltar på plats, Spår 1 – Riskhantering och beredskap eller Spår 2 – Magasinsarbete – praktik och teori. I båda spåren får grupperna möjlighet att antingen på förmiddagen eller eftermiddagen besöka Dalarnas museums magasin.
Du som deltar digitalt följer sändningen från hörsalen på Dalarnas museum.
08.30 | Spår 1 – Riskhantering och beredskap
Spåret börjar på Dalarnas museum och slutar på Dalarnas museums magasin. På lunchen promenerar vi från museet till gruvområdet. Efter lunchen går en förbokad buss från gruvområdet (avgår 12.40) till magasinet och sedan tillbaka till museet efter dagens slut (framme 15.30 eller 16.15 beroende på val).
-
Vad händer om magasinet är i fara?
Maria Melin Wittberg, brandinspektör räddningstjänsten Dala Mitt. (Hörsalen/digitalt) Vi får höra om hur räddningstjänsten arbetar förebyggande, med myndighetsutövning och operativt. Vad ska och vad kan man göra för att minska konsekvenserna vid en incident? Arbetet börjar långt innan olyckan är framme med det systematiska brandskyddsarbetet.
-
Grunden för beredskapsarbetet på museerna – riskanalys, katastrofplan och öva
Erika Hedhammar, Riksantikvarieämbetet. (Hörsalen/digitalt) En presentation av Riksantikvarieämbetets verktyg för riskanalys och mall för en katastrofplan. Vad kan hända med museets samling? Hur troligt är det? Vilken konsekvens får det? Och vad gör ni om det händer?
-
Incidenter som påverkar museernas samlingar – ett underlag för en bra riskanalys
Erika Hedhammar, Riksantikvarieämbetet. (Hörsalen/digitalt) Riksantikvarieämbetet ställer årligen frågor till museerna om incidenter som påverkar samlingarna. Detta sammanställs till rapporter, som är tänkt att kunna användas som underlag vid riskanalyser. Här får ni höra om vilka incidenter som har inträffat på museerna 2020–2023.
-
Föremålsskattningen är klar – vad gör vi nu?
Jenni Lindbom, Helsingborgs museum. (Hörsalen/digitalt) Efter många år av aktivt arbete med att välja ut de föremål som främst ska räddas vid en eventuell katastrof, står Helsingborgs museum nu med färdiga listor. Teorin är klar, men hur löser vi det praktiska och alla frågor kring förvaring, packning och placering? Det är lätt att luta sig tillbaka när urvalet av prioföremål är gjort, men om katastrofen är här i morgon – är vi verkligen redo?
-
Vikten av kontinuitet i katastrofplaneringen
Lina Mårtensson och Johanna Sandström, Statens maritima och transporthistoriska museer. (Hörsalen/digitalt) Just nu jobbar många museer med riskhantering och beredskapsplaner. Men hur säkerställer vi att det finns kontinuitet i arbetet? Många sitter på gamla krisplaner i arkiv som fallit i glömska, hur förhindrar vi att detta inte sker nu? SMTM:s nya riktlinjer bygger på kontinuitet, vi måste hela tiden uppdatera, utvärdera och öva. Men detta är nya uppgifter som tar tid från annat samlingsförvaltningsarbete.
-
Lunch på Polhem B&B och transport till magasinet
För deltagare på plats sker lunchen på gruvområdet Falu gruva, med tid för promenad på området. Buss till magasinet avgår klockan 12.40.
-
Visning av Dalarnas museums magasin
Parallella grupper. Enbart på plats
-
Sprinkler i museimagasin
Magnus Arvidsson, RISE. (Magasinet. Valbar programpunkt. Begränsat antal. Enbart på plats) Föredraget behandlar alternativa automatiska brandbekämpningssystem för samlingar med utgångspunkt från rekommendationerna i SS-EN 16893:2018.
-
Samordnad skadedjurskontroll i samlingarna
Lisa Nilsen från Lisa Nilsen Kulturvård. (Magasinet. Valbar programpunkt. Begränsat antal. Enbart på plats) Hur ska museerna komma igång med samordnad skadedjurskontroll för sina samlingar? Vad är det som krävs och vilka resurser behövs? Lisa Nilsen, konservator med förebyggande konservering som specialitet, berättar om Integrated Pest Management (IPM) och varför det är viktigt att ha en policy och rutiner för detta nödvändiga arbete.
-
Arkiv och säkerhet – visning av arkiv
Arkivcentrum Dalarna. (Magasinet. Valbar programpunkt. Begränsat antal. Enbart på plats) Välkomna till Arkivcentrum Dalarna! Här hittar du näringslivsarkivet, Dalarnas Folkrörelsearkiv, Falu kommuns Centralarkiv och delar av Länsstyrelsen Dalarnas arkiv. Kliv in bakom kulisserna för att både se och känna på ett arkiv. Vi kommer göra en kortare visning i magasinen och prata om hur vi arbetar med säkerhet, brand, klimat och beredskap.
08.30 | Spår 2 – Magasinsarbete, praktik och teori
Spåret börjar på Dalarnas museums magasin och slutar på Dalarnas museum. Förbokad buss till magasinet avgår från Dalarnas museum (avgår 08.10) och sedan tillbaka till lunchen på gruvområdet (avgår 12.00). Från gruvområdet är det promenad till museets hörsal där programmet fortsätter på eftermiddagen.
-
Visning av Dalarnas museums magasin
Parallella grupper. Enbart på plats
-
Lokalförsörjning – praktik, kompetenser och utmaningar
Peter Suominen, Kungliga biblioteket, Petter Falk, Riksarkivet, Pontus Forslund, Göteborgs museer och konsthall och Sara Eriksson, Riksantikvarieämbetet. Moderator: Alissa Anderson. (Magasinet. Valbar programpunkt. Begränsat antal. Enbart på plats) Magasin och arkiv är de platser där stora delar av kulturarvet bevaras. I denna programpunkt diskuterar vi vilka kompetenser som behövs för att planera och drifta lokaler som hyser kulturarv. Idag finns utmaningar gällande klimatisering, klimatanpassning och kravsättning. Vi kommer diskutera hur dialogen mellan kulturarvsförvaltare och fastighetsförvaltare ser ut och hur vi säkrar att byggnader som hyser kulturarv är ändamålsenliga.
-
Lyckas med flytten – tips och råd inför en magasinsflytt
Jeroen van Halder och Johanna Forsberg, Armémuseum. (Magasinet. Valbar programpunkt. Begränsat antal. Enbart på plats) Åren 2020–2023 packade och flyttade Armémuseum 80 000 föremål till en nybyggd magasinslokal. Här berättar de om flytten och delar med sig av praktiska råd och tips som kan underlätta en samlingsflytt.
-
Standarder för magasinsarbete
Ilse Vuijsters Hammarström, Riksantikvarieämbetet. (Magasinet. Valbar programpunkt. Begränsat antal. Enbart på plats) I denna programpunkt berättar Riksantikvarieämbetet om SIS-standarder för samlingsförvaltning och magasinering. Du får en introduktion till vad europeiska standarder är och hur standarderna kan användas i det egna arbetet.
-
Arkiv och säkerhet – visning av arkiv
Arkivcentrum Dalarna. (Magasinet. Valbar programpunkt. Begränsat antal. Enbart på plats) Välkomna till Arkivcentrum Dalarna! Här hittar du näringslivsarkivet, Dalarnas Folkrörelsearkiv, Falu kommuns Centralarkiv och delar av Länsstyrelsen Dalarnas arkiv. Kliv in bakom kulisserna för att både se och känna på ett arkiv. Vi kommer göra en kortare visning i magasinen och prata om hur vi arbetar med säkerhet, brand, klimat och beredskap. (Valbar programpunkt. Begränsat antal.)
-
Lunch på Polhem B&B
För deltagare på plats sker lunchen på gruvområdet Falu gruva, med tid för promenad på området. Buss från Dalarnas museums magasin avgår klockan 12.00. Efter lunchen förflyttar vi oss till hörsalen på Dalarnas museum.
-
Alla dessa föremål
Magnus O. Ljunge från Dalarnas museum, Peter Ostritsch från Sörmlands museum samt Nina Ekberg och Annelien van der Tang-Eliasson från region Skåne. (Hörsalen/digitalt) I många av landets museimagasin finns omfattande samlingar som inte brukas i den utsträckning vi kanske skulle önska. Tidigare insamling var många gånger präglad av andra antikvariska ideal än vad museer arbetar efter idag. En konsekvens är att volymen av oaktiverade samlingar begränsar möjligheterna till att samla samtid. Samtidigt har museer ett stort ansvar såväl gentemot dåtid som framtid. Vad innebär detta ansvar? Magnus O. Ljunge inleder diskussionen om värdet av tidigare antikvariers insamling och resonerar med de inbjudna gästerna om samlingarnas värde. Hur kan dagens samlande relateras till befintliga samlingar? Hur kan museer aktivera samlingar som idag inte upplevs som intressanta?
-
Utmaningar med förvaltningen av en kommunal konstsamling
Annika Petersson, Falu kommun. (Hörsalen/digitalt) Visste ni att 76 % av alla offentliga konstinköp i Sverige görs av kommuner? Detta tack vare enprocentsregeln och årliga anslag för inköp av lös konst. En kommunal konstsamling är levande, och fungerar som ett bibliotek där verksamheterna kan låna konst till sina lokaler. Konst som investering förlorar inte i värde. Den ska finnas registrerad och de verk som inte hänger framme måste förvaras på ett säkert sätt. Utmaningarna med att hålla reda på de ofta tusentals verken, spridda på många offentliga platser, är flera. Hör hur Falu kommun tar sig an dem.
-
Visning Falu kommun konstförråd
(Valbar programpunkt. Begränsat antal. Enbart på plats)
Fredag 29 november – Bonusprogram förmiddag
Valbar bonusdag kl 8 – 12. Kostnad tillkommer för bonusdagen och det är begränsat antal deltagare.
-
Studiebesök Carl Larsson-gården
-
Studiebesök Falu gruva