Ett röjt skogslandskap där kvinnor, män och barn står på utlagda plankor över marken som är lerig och blöt.
Grundgrävning inför trolig utdikning omkring år 1900. Foto: (PDM)

Webbinarium om återvätning av våtmarker

Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket bjuder in till ett digitalt seminarium ”Att förutse och ta hänsyn till fornlämningar inför återvätning av dränerade våtmarker” i december. Seminariet riktar sig till dig som är handläggare och arbetar med återvätningsfrågor på myndighet.

Sedan 2023 samverkar Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket i projektet ”Hantering av kulturmiljöer i samband med återvätning”. Syftet är att stärka kulturmiljöperspektivet i återvätningsarbetet och detta webbinarium är ett led i arbetet som görs i samverkan med Länsstyrelsen i Örebro län.

När: OBS! Ändrat datum pga sjukdom: Onsdag 11 december 9:00–11:30
Var: Digitalt via Zoom.

Webbinariet vänder sig till alla som arbetar med återvätningsärenden av olika slag, våtmarkssamordning, natur- och kulturmiljövård, framför allt på myndigheter. Vi har bjudit in Fredrik Hallgren, Stiftelsen kulturmiljövård, som föredragshållare. Fredrik tog år 2023 fram ett kunskapsunderlag på uppdrag åt Länsstyrelsen i Örebro län ”Att utreda och undersöka arkeologiska lämningar i våtmarker”.

Några av de frågor som kommer att belysas under webbinariet är hur man kan förutse fornlämningar i våtmarker och hur ska man leta efter dem? Vad finns bevarat efter utdikningarna och hur påverkas bevarat material vid en återvätning?

Anmäl dig här

Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller. Senast den 1 november behöver din anmälan.

Tack för visat intresse. Anmälan är nu stängd.