Avslutade digitaliseringsprojekt

Reseberättelser

Projektperiod: 2022-
Digitalisering: Riksantikvarieämbetet
Publicering: Arkivsök och K-samsök
Status: Digitisering och pilotarbete med HTR-teknik (hand-text recognition)

De antikvariska-topografiska beskrivningarna som i dagligt tal kallas reseberättelser, är del av Riksantikvarieämbetets ämbetsarkiv (Äa2). Serien innehåller beskrivningar av kyrkor, fornlämningar och etnografiska uppteckningar. Arbetet gjordes på uppdrag av myndigheten under 1800-talets senare del.

Reseberättelserna digitaliseras som en del i ett metodutvecklingsprojekt med finansiering från Riksantikvarieämbetets FoU-medel. Målsättningen är att undersöka metoder kring HTR (hand-text recognition), alltså att med maskinläsningstekniker (AI) tolka den handskrivna texten.

Reseberättelserna finns publicerade i Arkivsök.

Mikrofilmade ritningar

Projektperiod: 2017-
Digitalisering: Riksarkivet Fränsta (MKC)
Publicering: Arkivsök och K-samsök
Status: Pågående lagring i e-arkiv och publicering i Arkivsök. Ritningarna kontrolleras löpande med hänsyn till juridiska begränsningar (sekretess och upphovsrätt).

Riksantikvarieämbetet har under lång tid mikrofilmat ritningar, uppmätningar och kartor kopplade till topografiska ärenden. De har funnits tillgängliga i Östra stallets läsesal. 2018 digitaliserades mikrofilmen  och just nu pågår ett arbete att publicera dem tillsammans med uppgifter från Ritningsregistret i Riksantikvarieämbetets e-arkiv och K-samsök. Materialet består av 156 000 metadataposter där omkring 120 000 har en eller flera bifogade bildfiler. Metadataposterna som motsvarar innehållet i Ritningsregistret publiceras i Arkivsök och kopplas mot de digitiserade ritningarna, i de fall dessa inte kan publiceras kan de beställas för ett digitalt utlämnande.

Redan nu finns delar av material tillgängligt om du söker via e-arkivet sökgränssnitt Arkivsök.

Mårten Sjöbeck

Projektperiod: 2020-
Digitalisering: Stiftelsen Föremålsvård (Kiruna)
Publicering: Arkivsök och K-samsök
Status:  Fotografierna finns sökbara i arkivsök

Mårten Sjöbeck samling med omkring 6812 fotografier har överlämnats till Riksantikvarieämbetet. Hela samlingens fotografier digitaliseras samtidigt som metadatasättning av negativnummer, datum och geografiska uppgifter. Påsiktsbilderna digitaliseras för att ge användarna möjlighet att se samlingens omfattning.

Medeltidsstaden

Projektperiod: 2021-2023
Digitalisering: Fränsta
Publicering: DiVA, Vitalis, Libris, Swepub och K-samsök
Status: Rapporterna är digitiserade. Arbetet med att registrera rapporterna sker löpande.

Medeltidsstaden var ett vetenskapligt projekt som inventerade och analyserade arkeologiskt material från de äldsta städer som idag ligger inom Sveriges gränser. De orter som behandlas erhöll stadsrättigheter under medeltiden. I rapporterna diskuteras frågor rörande det arkeologiska materialets användbarhet,
städernas uppkomst och äldsta topografi.
Rapporternas syfte var att vara användbara för den vetenskapliga forskningen, den antikvariska verksamheten och den kommunala planeringen.

Totalt finns 76 volymer i rapportserien. Summaries in English.

Kulturminnesvård/Kulturmiljövård

Projektperiod: 2021-2023
Digitalisering: Fränsta
Publicering: DiVA, Vitalis, Libris, Swepub och K-samsök
Status: Tidskriften är digitiserad. Nu återstår indexering av artiklarna, vilket sker löpande.

Tidskriften Kulturmiljövård/Kulturmiljövård informerade fortlöpande om aktuella frågor, rättsfall, forskning, utbildning och litteratur inom hela kulturmiljövårdens ansvarsområde.

Tidskriften gavs ut under 1976-2004 och artikelindexeras.

Flygbilder

Projektperiod: 1990-2021
Digitalisering: Stiftelsen Föremålsvård (Kiruna)
Publicering: Arkivsök och K-samsök
Status: Avslutat

Riksantikvarieämbetet genomförde under många år flygfotografering över svenska kulturmiljöer. Framförallt genomfördes flygfotograferingen av  fotografen Jan Norrman.

Redan nu finns materialet tillgängligt om du söker via e-arkivets sökgränssnitt Arkivsök

    Högupplösta fotografier i Kulturmiljöbild

    Projektperiod: 2020-2021
    Digitalisering: Riksantikvarieämbetet
    Publicering: Arkivsök och K-samsök
    Status
    : Avslutat

    Under sommaren 2021 blev högupplösta fotografier tillgängliga i e-arkivets söktjänst Arkivsök samt via K-samsök (med söktjänsten Kringla).

    Materialet finns tillgängligt om du söker via e-arkivets sökgränssnitt Arkivsök

    Ikonografiska registret

    Projektperiod: 2019-2021
    Digitalisering: Riksarkivet Fränsta (MKC)
    Publicering: Arkivsök och K-samsök
    Status: Avslutat. Materialet är nu publicerat i Arkivsök.

    Ikonografiska registret är ett kortregister över medeltida svensk kyrklig konst som upprättades på Riksantikvarieämbetet under 1900-talets sista hälft. Registret är sorterad efter motiv och därefter landskap. Registret består av maskinskrivna kort med tillhörande fotografi, med uppgifter om tolkat motiv, kyrkans namn, var motivet förekommer, placering, datering och upphovsperson.  Registret består av ungefär 35 000 registerkort och digitaliserades av Riksarkivet Fränsta under 2019. Nu pågår ett arbete att utifrån registerkorten upprätta metadata och kopplingar till fornlämningar och bebyggelseobjekt.

    Ikonografiska registret digitaliserades som en del i projektet Mapping Lived Religion: Medieval cults of saints in Sweden and Finland som finansieras av Vetenskapsrådet. I projektet deltar Statens historiska museer, Centrum för digital humaniora (Göteborgs universitet) och Linnéuniversitetet.

    Registret är nu publicerat i Riksantikvarieämbetets e-arkiv via söktjänsten Arkivsök samt tillgänglig via K-samsök (med sökgränssnittet Kringla) Utöver det kommer registret finnas tillgänglig som en del av projektets forskningsplattform.