Boktips från biblioteket hösten 2023
Göteborgs Bok- och biblioteksmässa pågår för fullt. Här tipsar Vitterhetsakademiens bibliotek om några goa låneböcker som kan avnjutas under regniga höstdagar.
Tecken på stan: om ord och symboler i vår stadsmiljö : 5 essäer
Av Redaktör Martin Rörby, 2023
Hur vår stadsmiljö ser ut engagerar. Det gäller inte bara arkitektur, utan också de grafiska uttrycken i staden gatuskyltar, affärsskyltar, gamla och nya skyltar. Skyltar leder oss inte bara rätt i gaturummet i jakten på en affär eller nöjeslokal, de kan skapa en samhörighet och vara föremål för upprörda känslor. I fem essäer får vi följa historien och framtiden för de grafiska uttrycken i staden
Building with Wood : The New Timber Architecture
Av Agata Toromanoff, 2023
Hackspetten som nyligen gick lös på ett prisnominerat höghus i trä i Stockholmsförorten Midsommarkransen blev riksbekant. Att bygga i trä blir mer och mer populärt runt om i världen. För dig som är intresserad av träarkitektur finns nu boken Building with Wood : The New Timber Architecture med många exempel på träbyggnader från Japan till Skellefteå: Bostadshus, kontorshus, kulturhus, skolor och konserthus.
Från nävgröt till gråärt : om människor, mat och livet på Skansen
Av Agneta Magnusson, 2023
En bok om Skansen och verksamheten som bedrivits där från 1980-talet fram till våra dagar. Berättelser och bilder från byggnader och människorna som jobbat där varvas med recept. I arbetet med att levandegöra det förflutna har maten spelat en stor roll.
101 svenska sevärdheter från kalla kriget
Av Anders Frankson, 2023
En guidebok för dig som är intresserad av militärhistoria. Här presenteras 101 sevärdheter från kalla kriget från Ystad i söder till Abisko i norr. Vi får följa med till bl. a flygflottiljer, befästningar och en mängd militärhistoriska museer.
Junakøpung : medeltidsstaden Jönköping och arkeologin : en artikelsamling
Av Kristina Jansson, Linnéa Kallerskog och Mikael Nordström, 2023
Det senaste halvseklets arkeologiska undersökningar inom det medeltida stadsområdet i Jönköping, har väsentligt ökat kunskapen om stadens äldsta historia. Dessa utgrävningar har förutom att resultera i tusentals fynd, också inneburit en möjlighet att undersöka och dokumentera de medeltida bebyggelselämningarna från medeltidsstaden Junakøpung.
Kvinnorna, makten, religionen: myterna kring drottning Margareta, Kristina Gyllenstierna, drottning Kristina
Av Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, 2023
I boken framträder en trio av kvinnor som stått i maktens centrum, och vars liv spänner över 300 år: Kring Drottning Margareta, Kristina Gyllenstierna och Drottning Kristina. Med hjälp av myter, historiska källor och skönlitteratur, bygger författarna en intressant berättelse om dessa kraftfulla kvinnor.
Sakralt och profant: om Gunilla Sjögrens konstnärskap
Av Gunilla Sjögren, 2020
Konstnären Gunilla Sjögren har skrivit en bok om sitt konstnärskap under 40 år. Hon skapar främst för kyrkliga miljöer och i boken berättar hon om sin inspiration för de kyrkotextilier och broderier som hon skapat genom åren, där varje skapelse tycks ha sin egen historia.
Safeguarding Cultural Property and the 1954 Hague Convention
Edited by Cunliffe E. and Fox P., 2023
En i högsta grad aktuell bok i dag då ett stort fokus finns på skyddet av kulturarvet i de många krig och konflikter som pågår i världen. I Haag-konventionen finns två huvudlinjer att beakta för skyddet av kulturarvet, dels hur militära styrkor behandlar kulturarvet, dels vilka åtgärder man vidtar i fredstid för att skydda dessa. I den här boken har man samlat information och synpunkter från bland annat kulturarvsexperter och militären för att bättre förstå riskerna och vilka åtgärder som behövs för att förebygga, skydda och minska skadorna på kulturarvet i krig.