Lästips från biblioteket sommar 2022
Vad vore en sommar utan några goda boktips från kunniga bibliotekarier. Här kommer säsongens lästips från Vitterhetsakademiens bibliotek. Historia, fyndplatser och konstbedrägerier står på semestermenyn.
Tusen år i Uppåkra: en järnåldersmetropols uppgång och fall
Av Dick Harrison
I över tusen år fanns det utanför Lund ett rikt maktcentrum stort som en stad, med hövdingahall, tempel och mängder av hantverkshus och gårdar. Det var en unik plats i den skandinaviska järnålderns historia, betydligt större än både Birka och Hedeby, och med långväga omvärldskontakter.
Det öppna och det fördolda : runor i olika sociala miljöer från senvikingatid till efterreformatorisk tid
Av Laila Kitzler Åhfeldt och Magnus Källström m.fl.
I den här antologin presenterar runforskare sina undersökningar om användningen av runor på Öland, Gotland och Bornholm i olika sociala miljöer från senvikingatid till efterreformatorisk tid. Temat är hur runor i vissa sammanhang använts öppet och publikt, för alla att se och betrakta – såsom på kyrkväggar, runstenar och gravhällar – och under andra omständigheter mer dolt och diskret, som i hopvikta amuletter.
Sveriges långa historia : : människor, makt och gudar under 14000 år
Av Jonathan Lindström
Med sprudlande berättarglädje låter Jonathan Lindström den senaste arkeologiska och historiska forskningen förenas i en myllrande, engagerande och helt ny bild av Sverige under 14 000 år. Enskilda människoöden varvas med rikens uppgångar och fall.
Hällristningar i Södermanland : Södermanlands län och södra delen av Stockholms län
Av Sven-Gunnar Broström, Kenneth Ihrestam och Roger Wikell
Bronsålderns hällbilder har alltid fascinerat både yrkesarkeologen och den intresserade allmänheten. I denna bok kan ni läsa om hur Södermanlands alla kända figurristningar upptäcktes samt en beskrivning i ord och bild om deras innehåll. Nu finns det nästan 3 000 kända ristningsplatser varav 125 med figurristningar.
Av Mirja Arnshav, Anneli Karlsson, Anna Arnberg
När andra världskriget drabbade Baltikum satte tusentals flyktbåtar kurs mot Sverige. Ombord fanns inte bara människor, utan också väskor och bylten med personliga och kära ting. Många av föremålen finns bevarade och bär på berättelser om människors öden och erfarenheter av flykt. Dessa minnessaker bidrar till förståelsen av migration och är en del av ett unikt kapitel i Östersjöns historia.
Förfalskad konst : Sveriges enda konstpolis berättar
Av Peter Lloyd, Leone Milton, Ernst Billgren
Sveriges enda polis som utreder konstbedrägerier på heltid, Peter Lloyd, berättar om metoderna för att avslöja bedragarnas trick. Lär känna mästerförfalskarna Han van Meegeren, som lurade Herman Göring, Elmyr de Hory, som blev sur när man började plagiera hans förfalskningar och Mark Landis, som skänkte bort sin förfalskade konst till museer. Här finns också tips för den som vill lära sig hur man identifierar ett förfalskat verk och vad man ska se upp med när man köper en tavla. Boken är rikt illustrerad med äkta falsk konst.
Vitterhetsakademiens bibliotek
Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.
Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? se bibliotekets digitala ämnesguider.
Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?
Vill du läsa mer om bibliotekets innehåll och historia?