Lästips från biblioteket vintern 2024/2025
Vitterhetsakademiens bibliotek vid Riksantikvarieämbetet har sammanställt några goda lästips för mörka vintermånader. Biblioteket är stängt för utlån mellan 23 december och 6 januari. Några titlar går att läsa direkt på nätet.
Av Anders Ravn Sørensen, 2024
Läs historien om Börsen i Köpenhamn som så dramatiskt brann upp 2023. Under 400 år fanns en varierad verksamhet i huset: handel med exotiska varor, bokhandlare sålde vågade skrifter och så småningom aktie- och obligationshandel. Huset med sin ikoniska spira med fyra tvinnande draksvansar var ett landmärke i Köpenhamn och det äldsta börshuset i Norden.
Hästen och människan : en fyratusenårig historia
Av Charlotte Borgerud, 2024
Allt om hästen, människans ständiga följeslagare. Hästen har varit med människan i arbetet i staden och på landet, i krig, på galoppbanan och i ridhuset. Läs om ridhästen, riddarhästen, den mytologiska hästen och vilda västernhästen. En mycket underhållande historisk exposé från antiken till idag. Både för den redan hästintresserade och den som vill veta mer.
Skogen : i folktro, sägner och sagor
Av Tora Wall, 2024
Här kommer ett julklappstips! Folkloristen Tora Walls bok om skogen har potential att bli en riktig klassiker. I hennes sällskap följer vi med in i skogen på en vandring med skogsrån, troll och vittror. Vi besöker platser med en speciell kraft, såsom tandvärksträdet och plockar örter och växter som kan lindra och bota. Boken är rikt illustrerad med vackra och fantasieggande bilder.
Guide i digitalt berättande : samlade erfarenheter från ett område i utveckling
Av Kristofer Vaske m. fl., 2023
Finns fritt tillgänglig online
Hur kan man på bästa sätt använda sig av berättartekniker för att förmedla ett innehåll och nå ut och engagera mottagarna? Västergötlands museum, Dacapo i Mariestad och Skövde högskola har tillsammans ställt samman denna guide som ger vägledning kring dessa frågor. Man förklarar olika tekniska begrepp och visar på exempel på genomförda produktioner och diskuterar deras svagheter och styrkor.
Av Cecilia von Schantz och Elisabeth Wengström (red.), 2024.
Finns fritt tillgänglig online
Utforska Södersjukhuset som en plats där livets skeden möts, berikad med konst som skapar tröst, hopp och glädje. Den senaste ombyggnationen från 2010 har tillfört nya vårdbyggnader och akutmottagningar, där konsten fått en central roll genom Region Stockholms tillämpning av enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning av offentliga miljöer. Boken skildrar hur 20-talet konstnärer bidragit till att göra sjukhusmiljön mänskligare och mer inspirerande.
100 000 bildminnen : bevarande och digitisering av en hotad fotografisk samling
Av Sara Ellenius, Karin Neander och Magnus Åhrgren, m. fl., 2024
Finns fritt tillgänglig online
Den här rapporten som är utgiven av Nordiska museet ger en fascinerande inblick i ett av Sveriges mest omfattande kulturarvsprojekt. Efter en vattenläcka som drabbade museets fotoarkiv räddades över 100 000 negativ genom banbrytande konserverings- och digitaliseringstekniker. Rapporten beskriver hela processen – från akutinsatsen till långsiktigt bevarande och publicering av bildmaterialet på DigitaltMuseum och Wikimedia. En ovärderlig resurs för alla som är intresserade av kulturarv, digitalisering och konservering.
Nya Lödöse – staden före Göteborg
Av Thomas Karlsson, 2024
Stadsdelen Gamlestan i Göteborg syftar tillbaka på staden Nya Lödöse, som låg vid Säveåns utlopp i Göta älv för 500 år sedan. Utifrån skriftliga källor från 1500- och 1600-talet samt utifrån arkeologiska utgrävningar, får vi här en inblick i den gamla staden, genom att följa fyra generationer under perioden 1473 – 1624. Därefter gick Nya Lödöse i graven och Göteborg föddes.
The Norse Sorceress : Mind and Materiality in the Viking World
Av Leszek Gardeła, Sophie Bønding och Peter Pentz (red.), 2023
Finns fritt tillgänglig online
This study offers a comprehensive, interdisciplinary, and contextualized investigation of the figure of the völva, situating her in the wider context of pre-Christian Nordic religion, culture, and ritual practices. As the central figure of the famous mythological poem Völuspá (The Prophecy of the Völva), the völva commands both respect and fear. This volume aims to provide new insights into the reality of magic and its agents in the Viking world, beyond the pages of medieval texts.
Av Richard Tellström, 2024
Matkulturen har en lång historia och i den här boken får vi ta del av de senaste 800 åren. Maten vi äter idag har inte tillkommit av en slump. Tvärtom så ligger det tusentals val bakom den, både som vi själva gör och som människor gjort historiskt. Maten berättar bland annat om vad vi anser är nyttigt, lättlagat och ekonomiskt. Maten är också ett resultat av faktorer som politik, juridik, djurhållning och forskning. Och till och med Gustav Vasa, Martin Luther och mamma har ett finger med i maten vi äter. En bok att fascineras av och få större insikt i varför vi äter den mat vi äter.
Traces of Sobibor : Archaeology of a death camp
Av Erik Schumacher, 2024
Finns fritt tillgänglig online
Det var inte tänkt att någon skulle hitta lämningarna efter Sobibor när nazisterna stängde och jämnade marken av förintelselägret 1943. Man förstörde alla byggnader och planterade träd över de igenlagda groparna där askan och kropparna efter offren lagts. Med hjälp av arkeologi har man sedan år 2000 grävt upp lämningarna och kan berätta historien om de människor som mördades i lägret.