Konstnären Anna Ankarcrona 1886-1935
Anna Ankarcrona föddes 1886 i Småland. Hon var en kvinnlig konstnär med stor talang och gedigen utbildning, som trots detta aldrig blev särskilt känd för den breda allmänheten.
Hon växte upp i Stockholm men bodde under senare delen av sitt liv i Öregrund och slutligen i Ronneby . Hon påbörjade sin utbildning 1903 på Tekniska skolan för kvinnliga lärljungar. Efter två års studier där fortsatte hon fram till 1908 på Högre konstindustriella skolan. Under sin studietid hade hon bland andra den kände konstnären Gunnar Wennerberg som lärare.
Hon företog endast en studieresa utomlands. Tillsammans med sin farbror konstnären Henrik Ankarcrona reste hon till Italien.
Hon utarbetade skisser och mönster i akvarellteknik för olika material som textilier, keramik, metall m.m.. Den mjukt organiska stilen hon följde, som var på modet under hennes verksamhetstid, kallas omväxlande Jugend, Art deco eller Art nouveau.
Anna Ankarcrona skapade många hyllningsadresser, varav en som är ställd till Agda Montelius finns bevarad i ATA. Adressen är ett samarbete med andra konstnärer, där Anna Ankarcrona har gjort de tre sista bladen. En hyllningsadress var en gåva till en person eller en organisation som överlämnades under högtidliga former vid ett jubileum eller en födelsedag. Adressen kunde vara inramad som en tavla eller som i detta fall inbunden i ett vackert skinnband. Agda Montelius (hustru till Oscar Montelius) var en känd profil inom kvinnorörelsen. Hon var bl.a. ordförande i Fredrika Bremer förbundet samt en frontperson inom rörelsen för kvinnlig rösträtt.
Anna Ankarcronas liv tycks inte ha varit så lyckligt. Under sin bildningsresa till Italien, under vintern 1912, ådrog hon sig svår remautism. Hon fick också ett utomäktenskapligt barn, som hon med då- tidens stränga moralregler blev tvungen att lämna bort. Hon avled i förtid på hösten 1935.
För den som vill läsa mer om Anna Ankarcrona om hennes konstnärliga verksamhet och liv, finns en liten skrift författad av Lena Lindeberg. Den utgavs av Leksands konstsällskap i samband med en utställning av hennes verk i Leksands kulturhus 2013. Skriften finns att låna på Vitterhetsakademiens biblioteket.
Eva Enhus
November 2016