Hitta arkiv och samlingar
Det finns flera sätt att hitta digitalt arkivmaterial från olika arkiv, samlingar och arkivbildare i Arkivsök.
Du kan till exempel välja arkiv och samlingar direkt i vallistan ”Arkiv/Samling”. Om du söker efter material av en viss upphovsperson kan du också testa att söka i fältet Upphovsperson eller Författare.
Så söker du arkiv och samlingar
Sökformuläret Sök på arkiv/samling
I sökformuläret för arkiv och samlingar har sökfälten anpassats för att ge bättre träffar på arkiv och samlingar. Du kan också använda sökformuläret ”Sök på allt” och välja att filtrera din sökning på olika sätt. Se tips nedan.
Söka genom Arkiv/Samling
I vallistan ”Arkiv/Samling” i Avancerad sökning hittar du de arkiv och samlingar som har lagts in i Arkivsök. När du söker på dessa samlingar ett sökresultat som inkluderar allt digitalt arkivmaterial för det arkivet eller samlingen.
I sökträfflistan kan en av träffarna vara en presentationssida för arkivet/samlingen. Om den finns, hamnar den ofta överst i listan. På presentationssidan kan du läsa mer om arkivet eller samlingen och om vilket digitalt material som finns tillgängligt.
Söka genom arkivreferenskod
Det går också att använda fältet arkivreferenskod för att söka direkt på ett arkiv, serie eller volym i Arkivsök.
Med hjälp av arkivreferenskod kan du söka fram arkivmaterial utifrån arkivförteckningar. Du kan söka på arkiv, volym eller serie. Arkivreferenskoder för Riksantikvarieämbetets arkivförteckningar kan du hitta i NAD (Nationell arkivdatabas).
När du söker efter hela arkiv eller serier, använd * (asterisk) på slutet av referenskoden. Exempel: SE/ATA/ENSK_48-1* (arkiv) eller SE/ATA/ENSK_48-1/F 1 D* (serie) eller SE/ATA/ENSK_48-1/F 1 D/1 (volym).
Söka genom upphovsperson
Namnformer
Namnen i fälten Upphovsman och Författare är angivna som Efternamn, Förnamn i e-arkivet. (T.ex. Curman, Carl).
Ibland kan namn vara angivna som Efternamn, Initialbokstav (T.ex. Svensson, A), och ibland punkt efter bokstaven. Det kan också förekomma flera initialbokstäver för mellannamn. Därför kan det vara bra att söka även med asterisk (T.ex. Efternamn* eller *Efternamn*) för att täcka in flera namnformer.
Upphovsman
I fältet Upphovsman söker du efter många typer av upphovspersoner, som fotografer, konstnärer, tecknare och i vissa fall textförfattare.
Författare
Söker du i fältet Författare får du träff på sådant som har registrerats som publikationer och rapporter.
Arkiv/Samling
Du kan också söka på vissa personer via fältet Arkiv/Samling för att hitta arkivhandlingar som skapats eller samlats in av en viss person eller så kallad arkivbildare. Det är då inte säkert att arkivbildaren är upphovsperson till allt material som återfinns i dennes arkiv eller samling, men det är ett annat sätt att hitta arkivmaterial kopplad till en viss person.