Fritextsök
Skriv in ett eller flera sökord. Det kan vara värt att testa att söka med en stjärna (*) i slutet eller början av ord för att ge träffar på sökningar som börjar eller slutar med ordet.
Vill du söka på fraser så sätter du citationstecken kring frasen, t ex ”Albertus Pictor”.
Vill du utesluta sökord eller fraser så sätter du ett minustecken framför frasen eller ordet, t ex svärd -brons.
Sökresultat
Sökresultatet delas upp i tre flikar, en flik (Text & bild) som visar resultatet som text och bild samt en flik (Karta) som endast visar de träffar som har koordinater och kan visas på karta samt en flik som visar träffar från den europeiska sökportalen Europeana. Som grundinställning visas 12 träffar per sida, det går att ändra så att det visas 24, 48, 72 eller 96 träffar per sida.
Ändra din sökning
I sökfältet ser du de sökord du använde. Här kan du ändra din sökning (t ex lägga till ett ta bort sökord) utan att det påverkar sökresultatet i övrigt, t ex valda filter.
Detaljerad sökning
Via den detaljerade sökningen kan du söka mer avgränsat utifrån:
- Plats
- Titel
- Datering/årtal
- Namn på t ex fotograf
- Objektstyp
- Institution
- Id-nummer
Det finns även en möjlighet att komplettera med ett eller flera fritextord.
Kartsök
Strax under sökknappen finns det en länk som säger ”sök i karta”. Klicka på den och ett kartfönster öppnas. Zooma in till det område du är intresserad av och klicka på ”sök i område” för att begränsa sökningen till det kartutsnitt du valt. Det går även att kombinera detta med ett eller flera sökord för att redan här avgränsa din sökning. Dessa skriver du in i rutan till vänster om sökknappen i kartfönstret.
12 träffar visas i kartan åt gången på resultatsidan, det går dock att ändra så att det syns 24, 48, 72 eller 96 träffar samtidigt. Liksom i fritextsök så kan du lägga på filter och/eller ändra dina sökord.
Klickar du på en ikon i kartan så öppnas en popup som visar vad det är för objekt. Observera att när detta görs så markeras det aktiva objektet i träfflistan under kartan. Det går även att göra tvärtom, klicka på en ikon i listan och motsvarande popup öppnas i kartan.
Du kan från resultatsidan även klicka på Text & bildfliken för att se träffar med koordinater, fast som en resultatlista med tumnagelbilder.
Observera att det endast är en bråkdel av alla objekt som har koordinater så att de kan visas i kartan. Finns det ett ortnamn i beskrivningen gör dock Google maps ett försök att visa på en ungefärlig position. Denna blir såklart inte exakt men ger en fingervisning om i vilken del av världen orten ligger. Om det rör sig om en ungefärlig position står detta utskrivet i nedre delen av kartan. Dessa står dock inte utskrivna när du gör en sökning utifrån kartan utan då får du endast träffar på objekt med mer exakta koordinater.
Filtrera din sökning
När du har fått fram ett sökresultat, kan du enkelt filtrera och förfina det ytterligare. Till vänster om ditt sökresultat ser du ett antal rubriker (typ, bild m.m.). Under varje rubrik finns ett antal filter. Till höger om dem står det hur många träffar som svarar upp mot respektive filter. Klickar du i rutan som återfinns till vänster om filtret så aktiveras sökresultatet utifrån det filtret. Det går att välja ett eller flera filter från samma kategori (t ex foton från Uppland och Södermanland).
Observera att det kan finnas fler objekt än vad som står utskrivet i en filtergrupp, det finns t ex en del objekt som inte har någon utskriven datering.