Om Öppna data
Öppna data är digitaliserad, offentlig information som vem som helst kan ta del av och använda till valfritt ändamål. Många svenska myndigheter tillhandahåller öppna data, däribland Riksantikvarieämbetet.
Öppna data är tillgänglig för vem som helst att använda, återanvända och dela med sig av. Andra aktörer kan utveckla och vidareförädla data och på så sätt skapa nytta för fler. Riksantikvarieämbetet tillgängliggör den information vi producerar för att skapa ett mervärde.
Lagen om den offentliga sektorns tillgängliggörande av data, den så kallade öppna datalagen, trädde i kraft den 1 augusti 2022. Alla myndigheter omfattas av lagen, både statliga och kommunala. Läs mer om öppna data-lagen, om vilka kraven är och när de ska vara uppfyllda, på Digg.se.
Hur använder jag öppna data?
Det vanligaste sättet att komma åt öppna data är via ett så kallat API, Application Programming Interface, som används för att överföra data fram och tillbaka mellan programvaror på ett formaliserat sätt.
Det är ett teknisk gränssnitt , dator-till-dator, som en programmerare kan anropa för att ”beställa hem” information från någon annans databas eller program. Datan kan skickas till exempelvis en app, databas eller excelfil som tar emot och sparar en kopia av informationen.
Går det att använda öppna data utan att använda ett API?
Ofta finns det andra sätt att komma åt öppna data. Vissa organisationer och myndigheter publicerar öppna data i textform på sina webbplatser, andra erbjuder nedladdningsbara filer som ett komplement till API:er.
På Riksantikvarieämbetet tillhandahåller vi öppna data via nedladdningsbara filer samt via API:er.
Vad kan öppna data användas till?
Det finns inga egentliga begränsningar för vad öppna data får eller kan användas till. Grundtanken är att den är fri att använda av vem som helst, till vad som helst. Öppna data kan bland annat användas av företag, studenter och forskare, journalister eller intresserade privatpersoner.
Riksantikvarieämbetets öppna data
Riksantikvarieämbetets tillhandahåller öppen data via vår Öppna data-portal. Vi publicerar även öppen data på andra plattformar och i andra kanaler som är fri att använda vidare.
Här kan du läsa mer om Riksantikvarieämbetets öppna data och hur du använder den.
- Vår öppna data publiceras även i ”Sveriges nationella dataportal” som förvaltas av DIGG.
- Öppna data om forn- och kulturlämningar publiceras snart även på Nationella geodataplattformen som förvaltas av lantmäteriet.
- Det finns även en EU-gemensam portal för öppna data.