Om söktjänsten Runor
I december 2020 lanserades söktjänsten Runor, en digital resurs för runforskning och för andra intresserade av runor och runinskrifter. Söktjänsten innehåller information om kända och registrerade runor – du kan söka efter runstenar, runtexter och plats, geografiskt via karta eller namn i titeln.
Tjänsten är i första hand utvecklad för att förenkla för forskare för att kunna söka på befintligt runmaterial digitalt på ett enda ställe, var man än befinner sig i världen.
Men tjänsten vänder sig också till dig med stort intresse för runor och runinskrifter, eller till dig som vill veta om det finns några runor på en viss plats där du befinner dig eller tänker besöka.
Se lanseringen i efterhand
Runor är resultatet av ett fyraårigt samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.
Missade du lanseringsseminariet? Då får du en chans att se det i efterhand. Titta gärna på webbsändningen från lanseringsseminariet, då söktjänsten presenterades för första gången.
Utforska Runor direkt
Söktjänsten kräver ingen inloggning och webbgränssnittet är mobilanpassat för arbete i fält. Här kan du börja utforska tjänsten Runor.
Till Söktjänsten Runor
Läs gärna mer även på våra sidor om runor och runstenar. Där finns även den uppskattade Runskolan som vänder sig till lärare och elever i skolan eller till dig som är nybörjare och nyfiken på runor.
Söktjänsten Runor är resultatet av projektet Evighetsrunor – ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Uppsala universitet med finansiering från Riksbankens jubileumsfond och Vitterhetsakademien.
___ | ___ |