När bild på rör med rattar och vreden i olika storlekar.
Maskinrummet på museifartyget S/S Nalle. Foto: ( CC BY)

Bidrag till kulturarvsarbete

Bidrag till kulturarvsarbete är statliga medel som Riksantikvarieämbetet fördelar till insatser med syfte att bevara, använda och utveckla kulturarvet.

Bidrag till kulturarvsarbete är statliga medel som Riksantikvarieämbetet fördelar till särskilda insatser som syftar till att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Det är förordning (2017:628) om statsbidrag till kulturarvsarbete som styr bidragsgivningen. Bidraget fördelas en gång om året och betalas ut i förskott.

År 2024 uppgick bidraget till 17 miljoner kronor. Vilket belopp Riksantikvarieämbetet har att fördela 2025 anges i regeringens regleringsbrev, som kommer i december. Beslut om nästa fördelning är planerat att fattas i maj 2025.

Läs noga igenom samtliga kriterier innan ni fyller i ansökan.

Vem kan söka?

Bidraget riktar sig till civilsamhällets organisationer och kan sökas av arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter som syftar till att bevara och utveckla kulturhistoriska värden, såväl fysiska som immateriella. Verksamheten ska vara tillgänglig för allmänheten eller avses att bli det.

Sökande måste vara en juridisk person. Bidrag ges inte till privatpersoner eller kommersiella bolag.

För vad kan man söka?

Bidrag kan sökas för särskilda projekt som syftar till att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Projektet ska vara tydligt avgränsat från ordinarie verksamhet och ha ett start- och slutdatum. Bidrag ges inte till löpande verksamhet eller drift.

Om ni vill söka bidrag för digitaliseringsprojekt bör ni bifoga en förvaltningsplan till er ansökan. Förvaltningsplanen bör beskriva er plattform och hur det digitaliserade materialet ska komma allmänheten till del. Om projektet omfattar större mängder data kommer Riksantikvarieämbetet att beakta om det finns beständiga identifierare och maskinläsningsbara licenser vid bedömningen av er ansökan.

Läs mer om Riksantikvarieämbetets stöd och verktyg för arbete med digitalisering av kulturarv

För projekt inom byggnadsvård hänvisar vi i första hand till länsstyrelsens bidrag till kulturmiljövård.

Så går det till att söka

Ansökningsperioden är öppen mellan 1 december och 31 januari varje år. Under denna period finns ansökningsformuläret tillgängligt nedan.

Sökande anger själv projektets start- och slutdatum. För att er ansökan ska anses komplett bör följande uppgifter finnas med:

  • beskrivning av sökande organisation
  • projektbeskrivning
  • projektbudget
  • aktuella stadgar
  • årsredovisning för senast avslutat verksamhetsår
  • verksamhetsberättelse för senast avslutat verksamhetsår
  • eventuell förvaltningsplan om ansökan gäller digitaliseringsprojekt.

Ansökningsformulär för bidrag till kulturarvsarbete

(Kommer snart.)

Eventuella kompletteringar skickas snarast till registrator@raa.se. Uppge alltid det diarienummer som meddelats efter att ansökan har skickats.

Bedömning

Ansökningarna bedöms utifrån hur väl projektet uppfyller bidragets övergripande syfte; att öka delaktigheten i kulturarvsarbetet och allmänhetens tillgång till kulturarvet.

Projektet ska vara väl planerat och sökta medel ska kunna förbrukas och redovisas till Riksantikvarieämbetet enligt beskriven tid- och budgetplan.

Redovisning

Den som har beviljats bidrag ska redovisa till Riksantikvarieämbetet hur medlen har använts och vilka resultat som har uppnåtts. Redovisningen ska skickas in inom två månader från det att projektet är slutfört. Riksantikvarieämbetet har inte möjlighet att förlänga tiden för redovisning.

Tänk därför på att avgränsa det projekt som ni söker bidrag för så att det blir möjligt för er att redovisa bidraget till myndigheten inom den utsatta tiden. Den särskilda insats som ni söker bidrag för kan till exempel ingå som ett delprojekt i ett större projekt.

Redovisningen ska innehålla:

  • en beskrivning av hur bidraget har använts och vilka resultat som har uppnåtts, samt
  • verifikat i form av fakturor/kvitton eller utdrag ur bokföringen

Om den som tagit emot bidrag inte lämnar in sin redovisning inom den utsatta tiden är denne återbetalningsskyldig. Det innebär att Riksantikvarieämbetet i sådana fall ska besluta att helt eller delvis kräva tillbaka bidraget.

Ladda ned blanketten för slutredovisning här

Ifylld redovisningsblankett skickas med e-post till: registrator@raa.se.

Återbetalning och återkrav

Mottagaren av bidrag är återbetalningsskyldig om

  • mottagaren genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att bidraget har lämnats felaktigt eller med för högt belopp
  • bidraget av något annat skäl har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta
  • bidraget inte har använts för det ändamål som det har beviljats för, eller mottagaren inte lämnar sådan redovisning som anges ovan.

Tidigare beviljade ansökningar

Riksantikvarieämbetet har den 22 maj 2024 beviljat bidrag till 127 projekt. Totalt inkom 320 ansökningar om bidrag till kulturarvsarbete 2024.

Beviljade ansökningar 2024  sorterade per län (pdf)

Effekter av beviljade bidrag

Ibland berättar vi på nyhetsplats på raa.se om enskilda projekt som beviljats medel. Nedan ser du några exempel från tidigare år: