Illustrerar energieffektivisering i kulturmiljö
Panel för solcellsanläggning på The Mansion House, Dublin (2014) Foto: (CC BY)

Spara och bevara

Det går att genomföra varsamma energiförbättringar i kulturhistoriskt värdefulla byggnader utan att byggnadernas kulturhistoriska värden går förlorade. Det visar Energimyndighetens forskningsprogram “Spara och bevara”, energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Riksantikvarieämbetet deltar i programrådet.

Forsknings- och utvecklingsprogrammet initierades av Energimyndigheten för att öka kunskapen om energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Forskningsprojekten präglas av samarbeten över ämnesgränserna, där teknik möter kulturvård. Målet är att utveckla kunskap för långsiktig, hållbar förvaltning av det äldre fastighetsbeståndet.

Programmet startades 2006 och är nu inne på den fjärde etappen, som avslutas sommaren 2024. Inom Energimyndighetens program ”Resurseffektivt byggande”, som pågår till 2028 med möjlighet till förlängning, inkluderas kulturhistoriskt värdefulla byggnader av alla typer och åldrar och deras möjligheter att uppnå effektiv energianvändning samtidigt som hänsyn tas till bevarande- och utvecklingsaspekter.

Läs mer om forskningsprogrammet och forskningsprojekten på Spara och bevaras hemsida.

Goda exempel på varsam energieffektivisering Visa eller stäng

Under 2023 pågår en genomförbarhetsstudie inom Spara och Bevara för en databas med goda exempel på varsam energieffektivisering. Den bygger på en vidareutveckling av den befintliga databasen HIBER Atlas: Welcome (hiberatlas.com)