SIS-standarder för kyrkor och annan kulturhistorisk bebyggelse

Riksantikvarieämbetet arbetar, liksom bland annat Svenska kyrkan och Statens fastighetsverk, internationellt i den Europeiska kommittén för standardisering (CEN).

Resultatet av kommitténs arbete blir europeiska standarddokument, så kallade CEN-standarder, som vid antagande automatiskt inordnas i Svensk standard (SIS). Standarderna är som regel formulerade på engelska men finns i vissa fall även i översättning på svenska.

Standarder av detta slag har under flera decennier präglat byggproduktion i Sverige. Hänvisning till olika byggstandarder för nyproduktion finns bland annat i Boverkets byggregler (AMA, BBR m.fl.). SIS-standarder inom kulturmiljöområdet är relativt nytt. Tendensen har varit att i dokumenten reglera en miniminivå rörande nomenklatur och struktur på process för att nå fram till bästa möjliga lösning utifrån individuella förutsättningar snarare än att fastställa ”godkända standardlösningar” kring själva utförandet.

Användningsområden

  • redskap vid projektering av kyrkor och andra antikvariska miljöer
  • redskap vid antikvariska undersökningar
  • kvalitetssäkring vid anbudsprövning, granskning, tillståndsprövning och utförande
  • metodlikare vid upprättande av konserveringsprogram samt vid materialanalyser inom konserveringsområdet
  • redskap för fastighetsägare, förvaltare, beställare, byggherre vid beställning av arbete m.m.

Standardiseringsdokumenten saluförs av SIS, Swedish Standards Institute (http://www.sis.se/tk479).
Här finns alla standarder inom området för bevarande av kulturarv listade.
Läs mer om standarder på raa.se

Läs standarder utan kostnad

Riksantikvarieämbetet och SIS, Svenska Institutet för standarder, har slutit ett avtal som innebär att europeiska standarder inom kulturarvsområdet är fritt tillgängliga inom avtalstiden. Standarder kan läsas utan kostnad av företag, myndigheter och organisationer som är verksamma i Sverige.

Genom att fylla i formuläret nedan får du inloggningsuppgifterna till SIS webbtjänst, där du har tillgång till de aktuella standarderna.

Till SIS inloggningsformulär

Nedan följer en lista på framtagen Svensk standard (SIS), som i sin tur direkt anammar Europeisk standard (CEN), av relevans för kyrkoområdet:

Allmänna standarder

Standarder inom byggnadsarkeologi, antikvarisk dokumentation, antikvarisk projektering, konservering

Standarder inom klimatutredningar samt konservering

Standarder inom konservering, förflyttning av föremål