Halmbiennal på Majberget i Bengtsfors

I det praktiska allmogelivet har hattflätningen haft en central roll i Ärtemark, Dalsland. Kunskapen att fläta hattar har för en del varit skillnaden mellan liv och död. Under 1800-talets slut samt 1900-talets början blomstrade en halmhattsindusti i Ärtemark.

Traditionen att fläta hattar finns bevarad men i dagsläget är kulturarvsbärarna få och för att föra vidare kunskapen finns behovet av en träffpunkt för att få fler intresserade av halmhattsflätning samt innovativa fusioner med halm som bas för halmslöjdens framtid och utveckling.

Halmbiennalen är en festival och folkfest där besökarna ges möjlighet att ta del av halmens möjligheter och omöjligheter. En dag fylld av konsthantverk, byggnadsvård, workshops, utställningar, scenframträdanden och mat.

Med ledorden tradition, innovation och utveckling samlas flera arrangörer på Majberget i Bengtsfors för att bevara och föra halmslöjden in i framtiden. Ett par axplock från programmet är Musikföreställningen Svedjeråg av trion Arvejol, Hatt-akuten, Halmcafé, Halmbocksworkshop, Prova-på halmslöjd, halm inom byggnadsvård med mera.

Varmt välkomna!

 

Lördagen den 7 september - kl. 12:00-16:00

Besöksinformation

Adress: Majberget, Bengtsfors

Landskap: Dalsland

Tillgänglighet

Evenemanget anordnas på Majberget i Bengtsfors. Höjdskillnader finns på hela området, framkomlighet bitvis begränsad.

  • Toaletter finns.
  • Skyltning finns.
  • Informationsmaterial kring dagens arrangemang delas ut under aktuell dag.
  • Från parkering till evenemang är det cirka 50 meter.

 

Kontakt

Kontaktperson: Sofia Hartman-Prim

Telefon/Mobiltelefon: 0531548120

E-post: info@halmenshus.com

Arrangörer: Halmbiennalen genomförs som ett samverkansprojekt mellan Föreningen Halmens hus, Bengtsforstraktens hembygdsförening, Bengtsfors Kommun, Studieförbundet Vuxenskolan Väst samt Västra Götalands Regionen, Hemslöjdskonsulenterna.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: