Samlat för framtiden! En familjedag för att fira årets europeiska Kulturarvsdag

I år fokuserar Kulturarvsdagen på Jamtlis spännande samlingar, i alla sina former.

Välkommen till undangömda skrymslen och spännande byggnader som du som besökare sällan annars får besöka. Här förvarar vi den skatt som är allas vår gemensamma egendom och samhällets viktiga minne för framtiden.

Visningar, demonstrationer, barnaktiviteter, inbjudan att delta som volontär och mycket annat.

Halv entré hela dagen!

Varmt välkomna!

Besöksinformation

Söndagen den 8 september, klockan 11:00–17:00.

Adress: Museiplan 2, Östersund

Landskap: Jämtland

Tillgänglighet

Jamtli är till för alla och vi arbetar ständigt med att förbättra tillgängligheten till våra utställningar, utomhusmiljöer, kafé, restaurang och vandrarhem. Arbetet sker i samråd med representanter från handikapporganisationerna i Östersunds kommun samt Landstingets syn- och hörselcentral.

Om du har frågor inför ett besök på Jamtli kan du skicka e-post till info@jamtli.com eller kontakta vår växel på telefon 063-15 01 00.

När du anländer till Jamtli hjälper personalen i receptionen dig gärna.

Allmänt
• Intill Jamtlis entré finns sex stycken handikapparkeringar.
• Museet har automatiska dörröppnare samt hissar. Inga trösklar finns.
• Alla Jamtlis publika hissar har taktil skrift på knappar, talande våningsplan samt automatiska dörrar och hjälptelefoner, i funktion dygnet runt.
• RWC finns i Jamtlis entré och på Friluftsmuseet.
• Friluftsmuseet har hårda grusgångar med svag lutning på vissa ställen.
• Ledsagare har fri entré.

• Ledar- och assistanshundar är tillåtna inne i byggnaderna på Jamtli.

För besökare med allergier
Friluftsmuseet på Jamtli innehåller flera historiska lantgårdar och ett levande jordbruk med lantrasdjur och bland annat hö. I området finns en hel del historiska miljöer utan koppling till djur och lantbruk. Be gärna receptionen om råd om du är osäker.

I Jamtlis basutställningar om länets historia finns en del naturmaterial och några uppstoppade djur – särskilt i det nedre utställningsplanet.

I de tillfälliga utställningarna strävar Jamtli efter att undvika allergiframkallande material i utställningar och inredningar när det byggs nytt. I samband med produktion av nya utställningar kan det ibland förekomma damm och starka dofter. Högst upp i huset finns Jamtlis luftigaste utställningslokaler som ofta används för konst och här förekommer sällan naturmaterial. Be gärna receptionen om råd om du känner dig osäker.

I Jamtli Kafé och i Restaurang Hov finns kulturväxter i fönstren. Jamtli dekorerar ofta med växter från naturen efter årstidens växlingar. Kaféet och restaurangen kan erbjuda laktos- eller glutenfri mat. Är du allergisk rekommenderar vi dig att du förbeställa mat. Då kan det garanteras att spår av nötter inte förekommer i utbudet.

Kopplade hundar får följa sin husse eller matte in och gå direkt genom Jamtlis entré till Friluftsmuseet. Enbart ledarhundar är tillåtna inne i byggnaderna på Jamtli.

För besökare med hörselnedsättning
Hörslinga finns i Rentzhogsalen, Jamtlis hörsal. Föredragshållare på Jamtli ska använda mikrofon. Hörslinga finns även i Jamtlis kyrka, Hackåsateljén, Gillesalen på Restaurang Hov samt vid uppmärkta publikplatser framför Stora scenen och i Fem myror-parken. Hörselslingor finns därtill i vissa av museets basutställningar, Låt- och språkstugan, Storsjöodjuret samt till fasta bildspel. Jamtli har tre portabla halsslingor för guidade turer samt fem halsslingor för audioguider.

För besökare med synnedsättning
Jamtlis basutställningar kan upplevas mörka. Detta är nödvändigt då flera av museets föremål är känsliga för starkt ljus. Jamtli har ficklampor och pannlampor till utlåning vid behov. Det finns inga taktila kartor över museet. Flera av Jamtlis basutställningar är gjorda med tanke på att besökarna ska kunna ta på föremålen och uppleva dem med sina händer. Trappor är försedda med färgmarkeringar på de översta och nedersta trappstegen. Audioguider finns att låna gratis i museets reception. Språken är svenska, engelska och tyska.

Behov av tolk?
Besökare med hörselskada, dövhet eller dövblindhet kan vid behov av tolk ringa Tolkcentralen, telefon 063-15 31 53.

För besökare med rörelsehinder

  • Museibyggnaden och Friluftsmuseet
    Jamtlis utställningar är anpassade för rullstolar och permobiler. Det finns rullstol, rullator och kryckor till utlåning. Hiss finns till samtliga våningsplan.
  • Friluftsmuseet
    Jamtlis kulturhistoriska byggnader i Friluftsmuseet har begränsningar i tillgänglighet då de bland annat inte är anpassade för rullstolar. Vissa av husen är försedda med ramper.
  • Vid Stora scenen finns reserverade publikplatser för personer med funktionsvariation. Under sommarens Jamtli Historieland bemannas de kulturhistoriska miljöerna av rollspelande aktörer som kan ge en hjälpande hand.

Mer information finns på: https://www.jamtli.com/

Kontakt

Kontaktperson: Stiftelsen Jamtli

Telefon/Mobiltelefon: 063-15 01 00

E-post: info@jamtli.com

Arrangörer: Stiftelsen Jamtli

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: