Pålsjö mölla – möten över tid

Besök Pålsjö mölla, Helsingborgs enda kvarvarande vattenkvarn.

Möllan står som ensamt exempel på en tidigare vanligt förekommande byggnadstyp i Sverige.

Den kvarnbyggnad som finns idag uppfördes 1824, och fyller alltså 200 i år. Här vill Helsingborgs museum fira Kulturarvsdagen genom att berätta om kvarnarnas historia och betydelse, ur olika synvinklar.

    Stadsantikvarie Jessica Jönsson berättar om möllornas utveckling, arbetet vid dem och om deras betydelse som viktiga mötesplatser. Hon pratar också om naturmaterial i historiska byggnader, material som varar över tid. Eken i timran på Pålsjö mölla har flera hundra år på nacken, leran har legat i backen i tusentals år och strået på taket är nyskördat och nylagt.

    Botanist Jakob Sandberg berättar om de numera hotade åkerogräsen som en del av det biologiska kulturarvet. I de historiska kulturlandskapens spannmålsåkrar växte bland grödorna även en mångfald av vilda växter. De är anpassade till att som frön överleva plöjning och harvning. Historisk spannmålsodling för mat, foder och stråtak utgjorde viktiga spridningsvägar för dessa små växter när deras frön dröjde sig kvar i nästa års utsäde och spreds till nya gårdar.”

    Visningen är ca 45 minuter lång och startar kl. 13.30 respektive kl. 15.00. Helsingborgs museiförening håller öppet och visar möllan mellan 13.00 och 16.00.

    Välkommen!

    Söndagen den 8 september - kl. 13:30-16:00

    Besöksinformation

    Tillgänglighet

    Gratis parkering finns ca 40 meter från besöksmålet. Det är möjligt att delta i visningen med rullstol och barnvagn, men det går tyvärr inte att komma in i byggnaden med rullstol.

    Toalett saknas, men offentliga sådana finns i närheten.

    Kontakt

    Kontaktperson: Maria Casagrande

    Telefon/Mobiltelefon: 070-830 26 98

    E-post: maria.casagrande@helsingborg.se

    Arrangörer: Helsingborgs museum

    • Publicerad:
    • Uppdaterad: