Årsta gård – storgård under århundraden

Följ med när Anders Djerf guidar och berättar gårdens historia.

Med grundstenar från 1300-talet har Årsta gårds huvudbyggnad idag det utseende den fick efter tillbyggnad 1795 på initiativ av ”Årstafrun” Märta Helena Reenstierna. Under hennes långa aktiva tid på gården utvecklades den, även med der omfattande sällskapslivet. Vardagens arbete var omfattande året runt på en så stor gård, med många anställda och arrendatorer.

Carl Michael Bellman var så frekvent att han benämndes ”Gårdspoeten”. Det årliga stora Slåtterölet på Naboths ängar är omskrivet. När Bellman slog an sin luta lystrade gästerna.

Sedan 1959 bedrivs skolverksamhet med Anpassad grundskola och gymnasium på gården, med möjlighet till internatboende. En bit från gården går vi till en aktiv festplats, en klassisk utedansbana där gästande orkestrar sommartid spelar upp till dans.

Ordinarie avgift är 120 kr men under Kulturarvsdagshelgen kan detta rekommenderas som frivilligt bidrag till guiden – enklast med Swish 073 659 52 00. Meddelande: ”Kulturarv”.

Välkommen!

Lördagen den 7 september - kl. 14:00-15:30

Söndagen den 8 september - kl. 11:00-12:30

Besöksinformation

Tillgänglighet

Tillgängligt för rullstol och rullator vid Årsta gård. Längre trappa på vägen upp från strandpromenaden till Årstaliden.

Kontakt

Kontaktperson: Anders Djerf

Telefon/Mobiltelefon: 073-659 52 00

E-post: anders@djerf.se

Arrangörer: Anders Djerf i samarbete med ABF.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: