Carl Eldhs Ateljémuseum i Bellevuparken – en destination för konst och kultur
Under tre dagar i september bjuder vi in våra besökare till en fördjupning i Brita Eldhs historia.
Hon var Carl och Elise Eldhs dotter, och hennes arbete för att bevara Eldhs ateljé och tillgängliggöra den för publik varit helt avgörande. Brita var verksam på platsen i över 30 år och museet som det ser ut idag – med nuvarande urval, presentation av samlingar, tillhörigheter och konstverk är till stor del hennes verk.
Som besökare får du under våra allmänna visningar som äger rum varje heltimme höra museets kunniga pedagoger berätta mer om Brita Eldhs betydelse för Bellevuperken som en destination för konst och kultur. Visningarna innehåller även berättelser om den första kalla vintern år 1954, samma år Carl Eldh avled och Elise och Brita Eldh återvände hem från Los Angeles, fram till att ateljén tillslut omvandlades till museum 1963. Museet kommer också att visa material ur arkiven, ögonblicksbilder från Brita Eldhs liv i USA liksom hennes liv som intendent här på Carl Eldhs Ateljemuseum.
Under sin tid på museet drev Brita kultur-, poesi- och musikkvällar, där hon bjöd in till upplevelser och liveframföranden bland konstverken. Denna del av museets historia förvaltas genom en serie salonger varje år, som en hommage till Brita Eldh, hennes liv och arbete. Bland skulpturer och andra efterlämnade tillhörigheter, möter musiker, författare och konstnärer publiken där fokus ligger på ett direkt tilltal och en förtätad atmosfär.
Carl Eldh (1873–1954) var under det tidiga 1900-talet en av Sveriges mest framstående skulptörer. Idag är hans forna ateljé museum och en plats för nya konstnärliga undersökningar. Bland nära femhundra av konstnärens gipser och verk kan du också ta del av nyproducerade utställningar, visningar och program. Utställningen Begynnelser med konstnären Malin Gabriella Nordin pågår fram till den 29 september.
Välkommen!
Besöksinformation
Tillgänglighet
Trädgårdens gångstråk är grusbelagda. Museets entré nås via en trappa med ledstång och två låga steg. Ramp för rullator och rullstol finns. Museibyggnaden är i ett plan och har genomgående låga trösklar. Besöks-wc är inte tillgänglighetsanpassad och nås via en smal passage.
Hundar är varmt välkomna kopplade i trädgården men inte inne i ateljén, ledarhund undantaget. Barnvagnar kan lämnas i trädgården, begränsad plats under tak. Det är inte möjligt att ta med barnvagnar i museet.