People’s history of Gathenhielmska

FLOCK & MYLLER ska i samverkan med Higab samla in samt förmedla dolda berättelser och historier om Gathenhielmska huset i Göteborg.

Historier som härleder från husets uppkomst i mitten av 1700-talet, via affärs-, vardag- och familjeliv, till högst personliga betraktelser, minnen och anekdoter från en nu levande lokalbefolkning.

Av intresse för vårt insamlande är tidigare ägare, men också allmänhetens egna minnen av huset och området kring huset (Trädgården/Gathenhielmska kulturreservatet). Hur såg trädgården ut? Är det sant att det finns en hemlig underjordisk tunnel under huset? Har man fått lov att komma in i huset eller inte? Vad känner man till om de personer som tidigare bott eller arbetat i huset?

PROGRAM

Gathenhielmska huset och trädgården,
entrégrindar vid Stigbergstorget och mot Gathenhielmska Parken.

Fredag den 6e september kl 13:00 – 15:00 

Berättarcaféet öppnar med en presentation och musikunderhållning. Gäster serveras en lättare förtäring. Inbjudna gäster berättar om sina minnen från området och huset.

Besökarna kan träffa illustratören och konstnären Linda Spåman som tar emot historierna som besökare önskar dela med sig av. Medverkande är FLOCK & MYLLER, Gamla Masthuggspojkar, Gamla Majgrabbar i samarbete med Higab.

Det är fri entré till evenemanget, ingen förbokning. Förtäring finns att köpa.

Lördag den 7e september kl 13:00-15:00

Gäster serveras en lättare förtäring. Inbjudna gäster berättar om sina minnen från området och huset. Besökarna kan träffa illustratören och konstnären Linda Spåman som tar emot historierna som besökare önskar dela med sig av. En rundtur i reservatet genomförs under dagen med guide från Gamla Majgrabbar. Medverkande är FLOCK & MYLLER, Gamla Masthuggspojkar, Gamla Majgrabbar i samarbete med Higab.

Det är fri entré till evenemanget, ingen förbokning. Förtäring finns att köpa.

Söndag den 8e september kl 13:00-17:00

Magisk spekulativ guiding av Gathenhielmska huset och reservatet av Prins Frei von Fräähsen zu Lorenzburg. Med utgångspunkt och dialog med både husets historia och pågående fotoutställning guidar husets kungliga beskyddare, Prins Frei, besökarna genom en ceremoniellt fiktiv vandring i huset och området.

Higabs byggnadsantikvarie Boel Melin berättar om Gathenhielmska huset från ett byggnadsantikvariskt perspektiv.  Medverkande är FLOCK & MYLLER, Gamla Masthuggspojkar, Gamla Majgrabbar och Higab.

Det är fri entré till evenemanget, förbokning krävs till guidade visningen, max 25 personer. Förtäring finns att köpa.

Resultatförmedling

Senare under året ska dokumentation från dagarna, tillsammans med insamlade lokala berättelser, delas med allmänheten genom en serie bloggposter och andra uppdateringar på gathenhielmska.se. Inte minst av allt ska en liten publikation tryckas och spridas till framtida besökare i huset.

Hur berättelser ska förmedlas/ insamlingsmetoder för publikation:

  • Genom ett mailkonto som allmänheten kan skicka in sina berättelser till.
  • Genom intervjuer och event på plats i huset under den pågående fotoutställningen Hemma på Stigberget (en utställning med historiska fotografier från Stigberget 1898–1988 i samarbete mellan GPS400, FLOCK & MYLLER, HDK-Valand, Riksarkivet, Föreningen (b)id Stigberget, Higab och Hasselbladstiftelsen)
  • Nedtecknade historier från allmänheten som illustreras i samarbete med konstnären och illustratören Linda Spåman.
  • Spekulativ guidad visning av huset av konstnären Frei von Fräähsen zu Lorenzburg
  • Ett publikt berättarcafé i samarbete med Higab, kulturminnesföreningarna Gamla Majgrabbar och Gamla Masthuggspojkar.

Välkommen!

Fredagen den 6 september - kl. 13:00-15:00

Lördagen den 7 september - kl. 13:00-15:00

Söndagen den 8 september - kl. 13:00-17:00

Besöksinformation

Adress: Stigbergstorget 7, Göteborg

Landskap: Västergötland

Tillgänglighet

Trädgården är möjlig att nå och använda för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga, med undantag för Orangeriet i trädgården eftersom den har en trappa ner till bottenplan. Det finns för övrigt gott om plats för rullstolar i trädgården. Dock är gången till trädgården gammaldags stenbeläggning, varefter underlaget intill trädgården är grusgång.

Tillgänglighet i allmänhet

Av- och påstigning: på torget framför huset (Stigbergstorget 7)

Belysning finns

Parkering med krav på tillstånd för rörelsehinder: finns inte

Stor toalett: finns inte

Tillåtna assistanshundar: ledarhund, servicehund, signalhund

Rutin för allergiframkallande växter: nej

Tillgång till enskild toalett: ja

Mer information finns på: https://www.gathenhielmska.se/

Kontakt

Kontaktperson: Henrik Sputnes

Telefon/Mobiltelefon: 073-947 41 24

E-post: hello@flockmyller.se

Arrangörer: FLOCK & MYLLER

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: