Resterna av begravningstemplet i Palmyra.
I juni 2025 införs nya importregler för kulturföremål utanför EU för att förhindra att illegala kulturföremål förs in i Sverige. Bilden visar resterna av begravningstemplet i Palmyra. Foto: (CC BY)

Att föra in kulturföremål

Varje år importeras kulturföremål in till Sverige både av privatpersoner, importföretag, museer och kulturarvsinstitutioner. Inom EU får man frakta föremål över gränserna. Men för att föra in kulturföremål från länder utanför EU till Sverige behöver man registrera sig i ett nytt gemensamt importsystem.

Här berättar vi om vad som gäller vid införsel och import av kulturföremål:

  • Vilka föremålskategorier som omfattas av bestämmelser.
  • Hur du gör för att ansöka om tillstånd för att importera kulturföremål.
  • Om regelverket och vanliga frågor om införsel och import av kulturföremål.

Det är sedan 2020 förbjudet att föra in kulturföremål som olagligt förts bort från sitt ursprungsland, om det strider mot det landets egna lagar. Den som bryter mot det här förbudet riskerar att misstänkas för smuggling.

I juni 2025 införs nytt tullsystem över hela EU

För att importera kulturföremål från länder utanför EU behöver man från den 28 juni 2025 registrera sig som importör i EU:s nya elektroniska importsystem, ICG-systemet Med det nya systemet kommer importerade föremåls legalitet kunna kontrolleras.

Syftet är att motverka illegal handel och skydda det globala kulturarvet, samtidigt som legal handel underlättas. Förordningen bakom systemet gäller som lag i Sverige och alla andra EU-länder.

Nya dokument krävs för laglig import

För att lagligt importera kulturföremål krävs:

    1. Importlicens för arkeologiska fynd och delar av söndertagna monument som är äldre än 250 år.
    2. Importörsförklaring för andra kulturföremål äldre än 200 år med ett värde av minst 18 000 EUR.

Museer och andra offentliga institutioner kan vid tillfällig import undantas från kraven på importlicens och importörsförklaring. För att bli undantagna måste institutionerna först bekräftas och registreras av Riksantikvarieämbetet i EU:s importsystem.