Målgrupper
Standarderna inom området ”Bevarande av kulturarv” riktar sig till alla som arbetar med kulturvårdsfrågor och till branscher som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med kulturarvet. De fungerar som process- och metodstöd i såväl löpande förvaltning, som i upphandling, planering, utförande och dokumentation av åtgärder.
Standarder är relevanta för myndigheter, länsstyrelser, kommuner, stift, museer och företag samt för byggnadsvårdare, arkitekter, konservatorer, ingenjörer, med flera. Med standarder som verktyg blir det enklare att jämföra resultat, ange riktvärden och utbyta tjänster och erfarenheter kring de utmaningar som rör bevarandet av det fysiska kulturarvet. För att underlätta finns det ett 50-tal europeiska standarder inom kulturarvsområdet.
Standarder som stöd vid klimatanpassning
Vårt kulturarv, våra byggnader, fornlämningar, kyrkor och museisamlingar ska finnas kvar till våra barn och barnbarn. Vilka klimatanpassningsåtgärder, material, metoder och produkter vi väljer idag som förvaltare, fastighetsägare eller entreprenörer, påverkar om kulturvärdena bevaras till framtiden. En väl underhållen fastighet är bättre rustad att möta klimatförändringarna. Och att välja åtgärder som bevarar kulturvärden bidrar ofta både till trivsel och till högre fastighetsvärden, eftersom många, både privatpersoner och företag vill leva och verka i områden eller städer med stora kulturhistoriska värden. På Europanivå har man tagit fram ett flertal standarder som fungerar som vägledningar och checklistor, färdiga att använda exempelvis inför ombyggnation, upphandling, laboratorietester av material eller vid vård och förvaltning av objekt med kulturhistoriska värden. Alla standarder skrivs på engelska, ett tiotal är översatta till svenska och fler är på gång.
Standarder är en del i arbetet i Riksantikvarieämbetets antagna ”Handlingsplan för klimatanpassning” samt till Agenda 2030, delmål 11.4 ”Skydda världens natur- och kulturarv” och delmål 12.2 ”Hållbar förvaltning och ett effektivt utnyttjande av världens resurser”.
Ta del av standarder utan kostnad
Tack vare ett avtal mellan SIS och Riksantikvarieämbetet är det möjlighet att ta del av dessa standarder utan kostnad. Standarderna kan läsas av privatpersoner, företag, myndigheter och organisationer, läs mer under Läsa standarder.