Basutbildning

Digitala museilyftets basutbildning är en introduktion till kulturarvets digitalisering. Utbildningen syftar till att ge ökad digital kompetens, en förståelse för digitaliseringens betydelse för museer och ett gemensamt språk för att delta i den digitala omställningen.

Den digitala utvecklingen skapar i snabb takt nya möjligheter, verktyg och förutsättningar för museer och kulturarvsorganisationer att arbeta med sina uppdrag. Med det kommer även nya arbetsrutiner och metoder. Att som museianställd ha grundläggande kompetens om digitalisering och det digitala kulturarvet är en förutsättning för att kunna vara en del av resan framåt.

Digitala museilyftets basutbildning syftar till att ge medarbetare på museer och kulturarvsorganisationer grundläggande kunskap om digitalisering och ett gemensamt språk för arbetet. Med stärkt digital kompetens kan var och en spela en roll i att stödja museernas digitaliseringsinsatser samtidigt som den enskildes ställning på arbetsmarknaden ökar.

Digitala museilyftet är ett treårigt kompetensutvecklingsprojekt som syftar till att höja den digitala kompetensen hos museipersonal för att stödja museerna i deras digitala omställning. Projektet medfinansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och kommer att pågå 2023–2026.

Basutbildningens innehåll

Utbildningen kommer täcka följande ämnen:

  • Digitalt kulturarv – Vad menas med digitalisering och ett digitalt kulturarv och varför är det viktigt?
  • Digitalisering av samlingar – Hur funkar det i praktiken?
  • Användning och nytta – Vilka nya möjligheter och användningsområden skapar det digitala kulturarvet?
  • Kommunikation online – Om strukturerad data och nya möjligheter för användarna.
  • Medskapande digitalisering – Hur drar jag nytta av digitaliseringen och hur kan jag bidra?
  • Etiska mångfaldsperspektiv på digitalisering – Om hur digitalt kulturarv kan nå nya målgrupper.

Efter avslutad utbildning förväntas deltagarna ha grundläggande kunskaper om digitalisering och dess relevans för museiaktiviteter. Deltagarna känner sig trygga med att delta i diskussioner och frågor som rör digitalisering på arbetsplatsen.

Upplägg

Utbildningen består av tre delkurser som lanseras löpande med start oktober 2024 på Riksantikvarieämbetets lärplattform:

  1. Den digitala medarbetaren – Om digitaliseringens roll och att hitta ett språk och verktyg för att delta i den digitala omställningen på sin arbetsplats.
  2. Det digitala museet – Om digitaliseringens potential för museernas uppdrag och grundläggande moment i kulturarvets digitalisering.
  3. En digital omvärld – Grundläggande kunskaper om samhällstrender och regelverk som påverkar museets digitala verksamhet.

Varje delkurs består av ett par lektioner med ämnesexperter och praktiska uppdrag. Basutbildningen omfattar totalt 8 timmar. Kurserna är flexibla utan schemalagda träffar.

Målgrupp

Anställda på centralmuseerna i region Stockholm. Urvalet baseras på att Europeiska socialfondens projektstöd är avgränsad till kompetensutveckling på regional nivå. På sikt kommer utbildningen spridas nationellt.

Anmälan

Inbjudan till Basutbildningen skickas via e-post till personal på Stockholms centralmuseer.