Illustration i vita, gula och orangea färger. På bilden syns tre personer i ett samtal och runt omkring dem svävar olika elektroniska och kulturhistoriska föremål.
Riksantikvarieämbetet arbetar för visionen om ett långsiktigt användbart och sammanlänkat digitalt kulturarv för dagens och framtidens användare. Foto: (CC BY)

Händelserik period för arbetet med museernas digitala omställning

Riksantikvarieämbetet ger stöd till museerna i arbetet med det digitala kulturarvet, och med att utveckla museiverksamheterna utifrån de nya förväntningar som ställs på museerna i en digital tid.

Under våren 2024 har Riksantikvarieämbetet arbetat med många olika insatser inom programmet ”Digital omställning på museiområdet” som handlar om nationell samordning, digital infrastruktur och kompetensutveckling.

Gemensam inriktning för digitaliseringen av kulturarvet – en nationell strategi

Nu släpper vi äntligen den nationella strategin för ett digitalt kulturarv! Häng med live när strategin presenteras i vår uppskattade webbinarieserie ”Digitala samtal” torsdagen den 13 juni kl. 15:00.

Vi pratar om vilka viktiga inriktningar strategin innehåller, hur arbetet har gått till med att ta fram den och vad som är nästa steg i höst för att omsätta strategin i praktiken tillsammans med ett nätverk för museer och andra kulturarvsaktörer.

Samtalet leds av Lisa Berg, verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet och gästas av Eric Fugeläng, tf. överantikvarie och chef över Museiavdelningen på Riksantikvarieämbetet, och Moa Ranung, programledare för programmet Digital omställning på museiområdet.

Strategin, som nu släpps i en första version, har bearbetats med hjälp av de synpunkter som vi har fått från många kollegor på museer, arkiv och bibliotek som vi träffade på ”strategiträffarna” runt om i landet under hösten 2023. Vi är oerhört tacksamma för allt engagemang och alla kloka bidrag som gjort denna strategi möjlig!

Vi beskriver och utvecklar infrastruktur för museernas digitala kulturarv

Nyutvecklingen av K-samsök utgör fundamentet för en samlad ingång till hela landets digitala kulturarv. För att informationen ska bli så användbar som möjligt stödjer vi museerna så att de enklare kan använda länkade data.

Modernisering av K-samsöks plattform

Just nu pågår ett stort utvecklingsprojekt som syftar till att modernisera K-samsöks infrastruktur från grunden. Utvecklingens första milstolpe nås i juni då en ny version av K-samsöks plattform ska testas i utvecklingsmiljö.

En hållbar digital samlingsförvaltning för museer

I regeringsuppdraget om en hållbar samlingsförvaltning beskriver vi hur en långsiktig digital förvaltning kan se ut. Under våren har vi samlat in underlag från museisektorn genom en enkät med frågor som handlade om vilka digitala system för samlingsförvaltning som museerna använder, hur deras strategier för arbetet ser ut och om de samarbetar med andra museer.

Kartläggningen har kompletterats med djupintervjuer med medarbetare på olika museer. Senast 29 november 2024 ska Riksantikvarieämbetet redovisa kartläggning och förslag till en långsiktig lösning för samlingsförvaltning till kulturdepartementet och regeringen.

Läs mer om regeringsuppdraget hållbar samlingsförvaltning.

Unik gotländsk bildsten i 3D

Europeanas kampanj ”Twin it! 3D for Europe’s culture” har nått sitt mål genom den avslutande konferensen i Bryssel tidigare i maj. Nu finns de första 3D-digitaliserade kulturegendomar som ska ingå i det gemensamma europeiska dataområdet för kulturarv publicerade online! Sverige bidrar med en 3D-digitalisering av den gotländska bildstenen Stora Hammars I.

Läs mer om det svenska bidraget Stora Hammars I.

Vi gör att fler kan hänga med i digitaliseringsarbetet

I april 2024 inleddes Digitala museilyftet med en heldagsutbildning för chefer och ledare på centralmuseerna. Närmare 170 personer deltog på plats på Tekniska museet och lyssnade på olika föreläsare som diskuterade digitalisering i samhället och kulturarvssektorn.

Lansering av lärplattform

Nu tar vi vidare Digitala museilyftet på Riksantikvarieämbetets digitala lärplattform med kompletterande e-utbildning för ledarskapsgruppen. I utbildningen ingår även olika verktyg för att mäta digital mognad och kompetens för att kunna kartlägga och få bättre förutsättningar för fortsatt digital utveckling.

I september fortsätter Digitala museilyftet med en basutbildning som riktar sig till samtliga museianställda för att ge en grundläggande introduktion och förståelse till museernas digitaliseringsarbete. Alla anställda på Stockholms centralmuseer kommer få en inbjudan till lärplattformen för att ta del av ett basutbildningens kurser under höst 2024 – vår 2025.

Nätverka och kompetensutveckla dig på Digikult

Årets Digikult-konferens arrangeras i Göteborg den 1–3 oktober 2024. Digikult är en årlig nationell konferens om tillgänglighet, delaktighet och utveckling för digitalt kulturarv i praktiken. I över ett decennium har den uppskattade konferensen Digikult samlat kulturarvsbranschen för att inspirera och diskutera kring digitalisering av kulturarvet.

Vi publicerar ett spännande program och öppnar anmälan på Riksantikvarieämbetets webb i juni!

Analys av museernas digitala förmedling – rapport publiceras i sommar!

Under 2023 skickade vi ut en enkät som rör museernas digitala förmedling och behov av stöd i detta arbete. Enkäten kompletterades också med intervjuer med medarbetare på museer under våren 2024. Nu är undersökningen analyserad och snart sammanställd – rapporten släpps i sommar, håll utkik för intressant läsning!

Läs mer om Riksantikvarieämbetets arbete med att stötta digital omställning på museiområdet.