Ett par händer håller i en digital skärm som visar tre personer med medeltida kläder vid ett bord. Foto: (CC BY)

Nationell strategi för digitalt kulturarv

Den nationella strategin erbjuder en gemensam riktning för arbetet med digitalisering av kulturarvet och beskriver nuläget inom området med utmaningar och vägar framåt utifrån en gemensam vision.

Kulturarvsaktörer över hela landet samlar in, bevarar och ger tillgång till kulturarvet som berättar varifrån vi kommer och ger ovärderliga perspektiv på samtiden. Kulturarvet tillhör alla, och när det digitaliseras kan alla ta del av och bidra till det. Ett tillgängligt och användbart digitalt kulturarv är en förutsättning för en demokratisk samhällsutveckling.  

Gemensam riktning

Den nationella strategin erbjuder en gemensam riktning för arbetet med digitalisering av kulturarvet. Strategin är i första hand skriven för landets museer och deras arkiv och biblioteksverksamheter. Eftersom det är värdefullt för användarna att kulturarvet hänger ihop över sektorsgränserna, bör strategin kunna stödja alla kulturarvsaktörer, oavsett verksamhet.  

Den nationella strategin ger museer och andra kulturarvsaktörer vägledning för det egna strategi- och digitaliseringsarbetet. Strategin kan underlätta framtida prioriteringar och beslut och banar väg för en nationell kraftsamling där alla kan dra åt samma håll, säger Moa Ranung, programledare för ”Digital omställning på museiområdet” på Riksantikvarieämbetet.

Utmaningar och utvecklingsområden

Strategin tar upp befintliga utmaningar inom kulturarvsområdet och ett antal utvecklingsområden som leder i riktning mot visionen om ett långsiktigt användbart och sammanlänkat kulturarv för dagens och framtidens användare.

Utvecklingsområdena är att:

  • prioritera bland kulturarvet
  • bevara kulturarvet
  • göra kulturarvet maskinläsbart
  • länka samman kulturarvet
  • organisera kulturarvet
  • öppna upp kulturarvet
  • utgå från användarnas behov
  • öka närvaron på internet.

Strategin tar också upp nationell samordning, utvecklad infrastruktur och kontinuerlig kompetensutveckling som framgångsfaktorer för arbetet.

Välkommen att ingå i vårt nationella nätverk

För att omsätta strategin i praktiken startar Riksantikvarieämbetet ett nationellt nätverk under hösten 2024. Medlemmar i nätverket får möjlighet till bland annat erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling på digitaliseringsområdet.

Museer och andra kulturarvsaktörer över hela landet är välkomna att ansluta sig till nätverket genom att underteckna en avsiktsförklaring. För att anmäla intresse eller få veta mer, hör av dig till oss via e-post.

Ett par händer håller i en digital skärm som visar tre personer med medeltida kläder vid ett bord.
Foto:
(CC BY)

 

Presentationen den 13 juni 2024

Se filmklippet från presentationen av den nationella strategin för digitalt kulturarv.


Den nationella strategin för digitalt kulturarv har tagits fram av Riksantikvarieämbetet i samarbete med museer och andra kulturarvsaktörer över hela landet. Under 2023 arrangerade vi fem träffar – strategidagar – på plats i Stockholm, Kristianstad, Luleå och Göteborg samt en avslutande digital träff.

Träffarna riktade sig till personer som arbetar på en kulturarvsinstitution med strategiska frågor kopplade till digitalisering av kulturarvet. Närmare 300 personer deltog på träffarna och vi är tacksamma för all återkoppling vi har fått från deltagarna, vilken har varit till stor hjälp i arbetet med att fram strategin.

Läs också “Stort intresse för nationell strategi för digitalt kulturarv.”