Uppslag i broschyr med bilder på museiföremål i form av en katt och giraff.
I söktjänsten Kringla kan du hitta intressanta museiföremål. Vi har sammanställt några av dem i en bilderbok med djurtema. Foto: (CC BY)

Djur är också kultur – exempel på finurliga föremål i museisamlingarna

I museernas samlingar gömmer sig en mängd dyrbarheter som väldigt få personer har sett. Hur gör man då för att fler människor ska få ta del av det?

Det finns massor av sätt, såklart. Vi hoppas kunna samla goda exempel från museerna i landet, och bjuder här på exempel från oss som vi har sökt fram i Kringla, en söktjänst för Sveriges museers och arkivs samlingar. I Kringla hittar du information om exempelvis fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier.

Bilderbok med djurtema

Vi tagit fram en bok med fantastiska bilder på några av de djur som bor i museernas samlingar. Vi syftar inte på silverfiskar, malar och andra skadedjur utan på de djur som lovligt bor i samlingarna, djur som har samlats in av någon för att de var speciella eller representerade något som bedömdes värt att spara.

I vår bilderbok får du träffa flera olika djur och lära dig bra ord som hör ihop med djuren. Ladda hem, skriv ut eller tipsa en vän.

Bilderboken ”Djur är också kultur – djur i museisamlingar” (DiVa)

Vi hoppas att du kommer uppskatta samlingsdjuren lika mycket som vi gör. Det bästa är att det finns fler. Hitta ditt eget favoritdjur i söktjänsten Kringla!

Målarbok med urval från samlingarna

Under förra året tog vi också fram målarboken ”Delad glädje är dubbel glädje”. Perfekt för regniga dagar och fina färgpennor.

Här kan du ladda ned och skriva ut målarboken ”Delad glädje – Dubbel glädje” (DiVa)

Har du bra exempel på hur ni har aktiverat era digitala samlingar? Tipsa gärna oss, kontaktuppgifter finns på sidan!


Kringla är en söktjänst där kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier.

Kringla hämtar information via K-samsök. K-samsök är en digital infrastruktur som tillgängliggör kulturarv från svenska museer och andra minnesinstitutioner. Data om kulturarv, till exempel museiföremål, bildsamlingar och arkivhandlingar, som finns på en mängd olika institutioner och platser samlas in till K-samsöks databas. Därifrån görs den tillgänglig för fri användning, berikning och utveckling.