Stor oro för nytt avtal om bildlicenser
I höstas sade organisationen Bildupphovsrätt upp sina avtal med landets museer. Det nya avtal som tagits fram har väckt stor oro bland museerna, som menar att det varken gynnar museer eller konstnärer.
Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.
Delta i diskussionen – skriv för oss.
I höstas sade organisationen Bildupphovsrätt upp sina avtal med landets museer. Det nya avtal som tagits fram har väckt stor oro bland museerna, som menar att det varken gynnar museer eller konstnärer.
"Dåtid lägger sin kind mot nutid och de lutar som skrivstil mot framtid" heter Björn Ranelids bidrag till Kiviks museums antalogi Dåtid, nutid & framtid. Den är ett av lästipsen från Vitterhetsakademiens bibliotek, som även lyfter fram aktuella böcker om utställningsmetoder, vikingars identitet och ett stadsmuseums uppgång och fall.
Helena Westin, avdelningschef för Uppsala Konst och Kulturarv, tar över som ordförande i Svenska ICOM efter Helene Rånlund. Åtminstone fram till nästa årsmöte.
– Det finns en bra grund för att jobba vidare med att utveckla verksamheten, säger hon.
Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm spelar en avgörande roll i den nya filmen om Jönssonligan. Nu hoppas museet att synligheten ska påverka museets varumärke i en positiv riktning.
– Vi ser att det kan ge en extra dimension att få se filmen på själva ”brottsplatsen”, säger Caroline Borgudd, kommunikations - och marknadsstrateg på Naturhistoriska riksmuseet.
Regeringens utredning om kostnadshyror för kulturinstitutioner har fått positiva reaktioner. Men professorn Hans Lind är kritisk. Han ifrågasätter varför statliga kulturverksamheter som bedrivs i särskilda kulturhistoriska byggnader överhuvudtaget ska betala hyra.
I veckan offentliggjordes regeringens utredning av vissa statliga kulturfastigheters hyresmodell. I den föreslås att kostnadshyresmodellen ska ersättas med marknadsmässiga hyror. Men vad säger institutionerna själva? Vi har frågat fem av dem.
Nasjonalmuseet i Oslo har på kort tid ökat andelen unga vuxna bland sina besökare. Det är resultatet av ett målmedvetet och strategiskt arbete, som bland annat innefattar workshops, samarbeten – och ett eget klubbkoncept.
"Vi måste våga ställa oss själva frågan om det inte är kontraproduktivt att binda fast sig vid en övertygelse om oföränderlighet och ständigt större samlingar", skriver Hans Lindholm Öjmyr, museichef på Dansmuseet i Stockholm, i en text som bygger på hans presentation vid Museernas omvärldsdagar 2024.
Gallring av museisamlingar, juniora museichefer och ett tak som rasat in var några frågorna som diskuterades när Museernas omvärldsdagar arrangerades för andra året i rad.
Social trygghet, kompetensöverföring, digitalt bevarande och politiskt engagemang. Det är några av de viktigaste framtidsfrågorna för svenska museer, enligt fem av besökarna under Museernas omvärldsdagar.