Att använda 3D-modeller
3D-modeller – både i digital form och som utskrivna objekt – har många möjliga användningsområden hos museer, i både intern och publik verksamhet.
Modeller i 3D kan dels komplettera andra medier, dels användas fristående, för olika former av dokumentation och förmedlingsverksamhet.
Exempel på användningsområden hos museer
- 3D-modeller kan vara ett komplement till fysiska utställningar, där man genom 3D-modeller kan visa vinklar och detaljer som inte är synliga för blotta ögat genom monterglaset.
- Ensamma, eller tillsammans med stillbilder och filmklipp, ger 3D-modeller tillgång till samlingarna för personer som av olika skäl inte fysiskt kan besöka ett museum.
- 3D-modeller i digital form tillgängliggör föremål som finns i magasin – oberoende av fysisk utställningsmiljö och fysisk tillgång till denna.
- Dokumentation inom konserveringsverksamhet av föremåls, fornlämningars och byggnaders kondition och eventuella skador.
- Dokumentation av pågående arkeologiska undersökningar.
- Resurs för olika typer av interaktiva tillämpningar, där användaren kan vrida och vända, zooma och interagera med föremålen i webbaserade eller mobila applikationer.
- Stöd vid föredrag, guidning och pedagogisk verksamhet.
- Ökad tillgänglighet för personer med olika typer av funktionshinder. Exempel: synnedsättningar, rörelsehinder och kognitiva funktionsnedsättningar.
- Utskrivna 3D-modeller kan vara ett taktilt stöd vid guidningar och berättande.
- Utskrivna förstoringar av små föremål ökar tillgänglighet och förståelse.