2017 – Landskapsforum
2016 – Landskapsforum
Landskapsforum 2016. Samarbetsnätverk i landskapet – möjligheter och utmaningar. Landskapsforum 2016
2014 – Landscape matters!
Marstrand – 15 Oct. 2014 | Three days, more than 150 participants from all over Sweden, international guests from Scandinavian countries and from the rest of Europe. It lays in these figures the successful outcome of the Scandinavian Landscape Forum 2014. The event was organized by our member Sverige Hembygdsförbund together with CivilScape. The Swedish National Heritage Board Riksantikvarieämbetet), the Västra Götaland Region and the North Sea Food Association were also prime partners for this initiative.
2013 – Landskapsforum
Landskapsforum är en mötesplats för nya perspektiv på hur vi utifrån en helhetssyn kan planera, skydda och förvalta landskapet för en rikare livsmiljö. Konferensen arrangeras av ett antal myndigheter som bjuder in till samtal om sektorsövergripande perspektiv på attraktivitet, tillväxt och hållbar utveckling. Landskapsforum 2013
2012 – Landskap åt alla – studiematerial
Inför höstmötet 2012 tog Riksantikvarieämbetet fram studiematerialet Landskap åt alla tillsammans med en studievägledning. Syftet är att engagera läsarna i frågor om landskapsperspektivet och samhällsplaneringsfrågor omkring landskapets användning och människors delaktighet. Landskap behöver människor men människor behöver också hållbara landskap för ett gott liv. Materialet finns att ladda ned på Riksantikvarieämbetets hemsida och är fortsatt aktuellt.
2012 och framåt – Geologiskt arv
Geologiska sevärdheter förtjänar att lyftas fram! Därför arrangerar SGU tävlingen Geologiskt Arv. Sveriges geologi är fantastisk och värd att uppmärksammas. Vi vill att fler ska uppleva geologin och uppmärksammar därför tio spännande platser i Sverige inom tävlingen Geologiskt Arv. Geologiskt arv – Läs mer på SGU:s webbplats.
2011 – LifeScape
EU-finansierat projekt som syftar till att arbeta enligt landskapskonventionens intentioner på lokal nivå med större deltagande från brukare och boende i området samt en bredare syn på landskapets värden. I Sverige drivs projektet av Lund och Sjöbo kommuner, och Linnéuniversitetet. LifeScape – Läs mer på Lifescapes webbplats.
2011 – Landskap i långsiktig planering
Trafikverket har 2010 – 2015 arbetat med FOI-projektet ”Landskap i långsiktig planering” som syftar till utveckla en metodik där landskapet tydliggörs och används som en av utgångspunkterna vid långsiktig planering av infrastruktur. Landskap i långsiktig planering – Läs mer på Trafikverkets webbplats.
2011 – Landskapsperspektiv – hur gör det skillnad?
I maj 2011 anordnade Riksantikvarieämbetet tillsammans med Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA) och Kungliga Vitterhetsakademien (KVHAA) ett seminarium om landskapskonventionen och dess genomförande i Sverige. Resultaten från seminariet kommer att publiceras i KSLA:s publikationsserie. Se presentationerna nedan. Landskapsperspektiv – hur gör det skillnad? – Läs mer på KSLA:s webbplats
2011 – Länsstyrelsernas plan- och bostadsdagar
Länsstyrelsernas gemensamma plan- och bostadsdagar handlade 2011 om regionala aspekter på hållbar samhällsbyggnad. Ett av delseminarierna hade temat ”Landskapskonventionen _ arbetssätt och planeringsunderlag”. Plan- och bostadsdagarna 2011 – Läs mer på länsstyrelsen i Dalarnas webbplats
2011 – Landskapsobservatorium Skåne
I mars 2011 startade Länsstyrelsen i Skåne län, Kommunförbundet Skåne, Lantbrukarnas Riksförbund Skåne, Sveriges lantbruksuniversitet, Region Skåne och Helsingborgs stad gemensamt initiativet ”landskapsobservatorium”. Landskapsobservatoriet syftar till att bidra till ett hållbart nyttjande av landskapets resurser.
2010 – Att värdera och beskriva landskapets karaktär, metoder och tillämpning
I december 2010 anordnade SLU, området för landskapsarkitektur och Riksantikvarieämbetet gemensamt ett seminarium om metoder för att beskriva och värdera landskapets karaktär. Under seminariet presenterades exempel både från England och Sverige. Seminariet hölls på engelska. Landscape character – Läs mer på SLU:s webbplats
2010 – Europeisk konferens om landskap och turism
I november 2010 arrangerade Västra Götalandsregionen en internationell konferens om hur det europeiska landskapet och turismens utveckling ska mötas för att vara hållbart i framtiden. Konferensen hölls på engelska. Landscape & Tourism Conference – Läs mer på Västra Götalandsregionens webbplats (Endast på engelska.)
2009 – Landscape and driving forces
I oktober 2009 organiserade Riksantikvarieämbetet tillsammans med Europarådet konferensen ”Landscape and driving forces – Eighth Council of Europe meeting of the workshops for the implementation of the ELC”. Alla föredrag och diskussioner filmades. Se filmerna och läs om dokumentationen nedan. Landscape and driving forces (Endast på engelska.)
2009 – Reassessing Landscape Drivers and the Globalist Environmental Agenda
I anslutning till konferensen ”Landscape and driving forces” anordnade Nordic Landscape Network och Landscape Reserch Group i samarbete med Riksantikvarieämbetet ett forskningsseminarium på temat ”Reassessing Landscape Drivers and the Globalist Environmental Agenda”. Reassessing Landscape Drivers and the Globalist Environmental Agenda – Läs mer på Lunds universitets webbplats (Endast på engelska.)
2009 – Västarvet genomför pilotprojekt kring landskapskonventionen
Under 2009 genomförde Västarvets ett pilotprojekt kring regional implementering av landskapskonventionen i Västra Götaland. ”Säveåprojektet” var ett samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götalands län, regionens kultursekretariat och Göteborgs Universitet. Inriktningen är att fokusera på konkret fördjupning av metodutveckling med koppling till landskapskonventionen i vardagsnära natur- och kulturområden med ett sektorsövergripande synsätt. Säveåprojektet – Läs mer på Västra Götalandsregionens webbplats Projektrapport
2007 – Astrid Lindgrens Landskap. Hur landskapets kulturarv förändras, förstås, förvaltas och förmedlas
År 2007 arrangerade Kungliga Vitterhetsakademien ett symposium i Vimmerby med anledning av hundraårsminnet av Astrid Lindgrens födelse. Här behandlades frågor om hur man ser på landskapets förändring och framtid, hur man skapar förståelse för det historiska landskapet och hur landskapet kan förmedlas och kommuniceras. Läs mer om symposiet – Läs mer på Vitterhetsakademiens webbplats
2007 – Landskap i förändring – Nordiskt seminarium om den europeiska landskapskonventionen
År 2007 arrangerades ett nordiskt seminarium om den europeiska landskapskonventionen med tema Landskap i förändring. Till seminariet inbjöds representanter från de nordiska länderna. Seminariet som arrangerades av Riksantikvarieämbetet, finansierades huvudsakligen av Nordiska ministerrådet, inom ramen för Miljöhandlingsprogrammet 2005-2008. Landskap i förändring – Nordiskt seminarium om den europeiska landskapskonventionen (pdf)
2006 – Landskap – delar och helhet (Riksantikvarieämbetets Höstmöte)
Med anledning av införandet av den europeiska landskapskonventionen var temat för Höstmötet 2006 ”Landskap – delar och helhet”. Flera av föredragen och seminarierna behandlade direkt eller indirekt landskapskonventionen. Landskap – delar och helhet – dokumentation från Höstmöte 2006 (pdf)
2006 – Landskap – hälsa, friluftsliv och turism
I oktober 2006 arrangerade Riksantikvarieämbetet ett seminarium om Landskap – hälsa, friluftsliv och turism. Seminariet fokuserade på relationen mellan landskap och hälsa, friluftsliv och turism och hur vi och olika verksamheter kommer att påverkas av ett införande av landskapskonventionen i Sverige. Landskap – hälsa, friluftsliv och turism: Dokumentation från seminarium 2006-10-03 (pdf)
2006 – Landskapskonventionen – dags för implementering!
I februari 2006 anordnade Riksantikvarieämbetet ett uppstartsseminarium med anledning av uppdraget att utarbeta ett förslag till hur landskapskonventionen kan införas i Sverige. Vid seminariet deltog ett 60-tal personer från myndigheter, universitet och organisationer. Landskapskonventionen: Dokumentation från seminarium 2006-02-16 (pdf)
2004 – Implementering av den europeiske landskapskonvensjonen i lokal og regional planlegging i Norden
År 2004 träffades representanter från de nordiska länderna i norska Sand för att diskutera implementeringen av den europeiska landskapskonventionen i regional och kommunal planering. Seminariet var en uppföljning av den nordiska förstudien som resulterade i rapporten Nordens landskap. Implementering av den europeiske landskapskonvensjonen i lokal og regional planlegging i Norden – Läs mer på Nordiskt samarbetes webbplats
2002 – Nordens landskap
År 2002 genomfördes en förstudie kring uppföljning av den europeiska landskapskonventionen i Norden. Inom ramen för förstudien hölls flera seminarier. Förstudien resulterade i rapporten Nordens landskap. En kortfattad broschyr om europeiska landskapskonventionen i Norden har också tagits fram på initiativ från Nordiska ministerrådet. Rapporten Nordens landskap (pdf)