En bild på svarta tändsticksaskar staplade på varandra
Med hjälp av tändsticksaskar vill Dansmuseet väcka uppmärksamhet kring sin, och andra museers, ekonomiska situation. Foto: (CC BY)

10 000 tändsticksaskar ska rädda Dansmuseet

Från och med i dag möts besökare till Dansmuseet i Stockholm av en enorm hög av tändsticksaskar i foajén. Askarna ingår i en kampanj vars syfte är att rikta uppmärksamheten mot museets ekonomiska situation.
– Samtidigt talar den för många andra museer i liknande pressade situationer, säger Hans Öjmyr, chef på Dansmuseet.

För två veckor sedan meddelades att Dansmuseet i Stockholm tvingas stänga till följd av dess pressade ekonomiska situation. Ambitionen är att ett nytt museum, i ”nya, mer ändamålsenliga och ekonomiskt försvarbara lokaler”, ska stå klart 2027. Idag öppnar den sista utställningen i lokalerna på Drottninggatan, lägligt nog döpt till Sista dansen.

Samtidigt drar Dansmuseet igång en kampanj med syfte att belysa den ekonomiska situationen. I museets foajé möts besökarna av 10 000 svarta tändsticksaskar, staplade på varandra. De är till salu – för tusen kronor styck.

Syftet med insamlingskampanjen är inte enbart att skramla med bössan, menar Hans Öjmyr, chef på Dansmuseet.

– Om alla 10 000 blir sålda kommer vi en bra bit på vägen, men sannolikt kommer det inte att bli så. Det är vi så klart medvetna om. Det här är en kampanj för att väcka uppmärksamhet för vår situation, men samtidigt talar den för många andra museer i liknande pressade situationer, säger han

Kampanjen vänder sig till media, till dans- och kulturintresserade och museimänniskor.

– I förlängningen hoppas vi få kontakter som kan generera mer konkreta samarbeten och intäkter till det nya museet. Vi har inte en aning om vilka som vill köpa, men några har redan andats om att de ska göra det. Så alla förblir nog inte osålda. Vi kommer naturligtvis att ta hand om alla som köper och jag ska skicka ett personligt brev till var och en. Det är också viktigt att intäkterna inte kommer att gå till att täcka vårt underskott utan till investeringar i det nya museet. Det ska redovisas tämligen exakt vad gåvorna går till, säger Hans Öjmyr.

Porträttbild på man med glasögon framför en vägg med tavlor.
Hans Lindholm Öjmyr är museichef för Dansmuseet. Foto: (CC BY)

I pressmeddelandet beskriver ni visionen för ett nytt Dansmuseum. Hur långt har era planer på ett nytt museum kommit?

– Visionen ligger ganska fast, vi tror på den. När vi vet var vi kommer att hamna blir den enklare att kommunicera, eftersom vi då har en konkret lokal där allt detta fantastiska ska äga rum. Steg ett är att lämna lokalerna här, vilket kommer att ske i juni 2025. Vi satsar fortfarande på att öppna ett nytt museum 2027, kanske tillsammans med någon eller några andra parter. Det vet vi inte än.

Idag öppnar den sista utställningen i era nuvarande lokalen. Hur är stämningen bland era medarbetare inför det som ligger framför er?

– Stämningen är faktiskt god. Alla är så klart medvetna om det akuta läget, men vad ska man göra, sitta och deppa? Nej, vi tänker att vi ska klara av det här, vi tror på oss själva, våra samlingar, kompetens och vår vision. Det är liksom bara att spotta i nävarna och ge sig på det. Sedan har vi sedan i våras utökat vår styrelse med nya kompetenser, som gör diskussionerna otroligt dynamiska. Men jag ska inte sticka under stol med att det är tufft och vi måste även hantera alla besökares sorg och frustration. Nu är ju fokus helt och hållet på Sista dansen, men sedan måste vi börja detaljplanera för det kommande året och åren.

Kategori


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: