Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.

Delta i diskussionen – skriv för oss.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Böcker som står på hylla med bokryggarna utåt. En har tillhört Götiska förbundet

Höstens boktips från biblioteket

Intresserad av att läsa om spöken, virtual reality, döden – eller kanske textilkonservatorns arbetsmetoder?  I sådana fall har Vitterhetsakademiens bibliotek boktipsen för dig. 

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Blå bokhylla med skinnband

Vårens boktips från biblioteket

Artificiell intelligens, museer i en potentiell samhällskollaps och så två böcker som tar upp klimatkrisen. De publikationer som Vitterhetsakademiens bibliotek tipsar om den här gången berör de stora frågorna.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En person läser text på en läs- eller surfplatta.

LISTA: 12 tidskrifter med museirelevans

Det finns en hel uppsjö tidskrifter med relevans för museisektorn. Här listar Vitterhetsakademiens bibliotek 12 av dem – alla tillgängliga att läsa online. Områdena som täcks är allt från konservering, kurering och museipedagogik till besöksforskning, styrning och ledarskap, och museernas roll i samhället.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En person sitter framför en kamin och läser.

Biblioteket tipsar: Vinterläsning med museitema

Näsan som verktyg för att utforska historiska berättelser, bunkrar från kalla kriget som lyxbostäder, feministisk utställningskuratering, och ett uppslagsverk över museologi. Det är lite av innehållet i några av de böcker Vitterhetsakademiens bibliotek valt ut till Omvärld & insikts läsare när 2023 går mot sitt slut.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Rengöring av klinkers på en toalett.

Nya hållbarhetsregler på gång – så påverkas museerna

Från årsskiftet införs nya, striktare regler för hållbarhet som gäller framför allt större företag. Museer berörs inte direkt, men det gäller att veta vilken indirekt påverkan den kommande lagstiftningen får på sektorn, menar juristen och sociologen David Frydlinger. Tillsammans med skribenten Amanda Creutzer listar han här fyra områden att ha koll på.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Svartvit porträttbild på en leende kvinna.

”Det räcker inte att visa samlingar – det ska vara en hel upplevelse”

Att tala om museer som marknadsaktörer hör inte till vanligheten. Men jämte sin bevarande och kunskapsförmedlande roll är museerna numera även aktörer inom underhållning, turism och besöksnäring. Denna del av verksamheten undersöks i en kommande bok.
– Det är ett ganska outforskat område vi gett oss in på, säger Lizette Gradén, forskare vid Lunds universitet och en av författarna.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Tvådelad bild: Svartvitt porträttfoto på en kvinna; färgfoto man i keps.

”Det finns hundratusentals berättelser – ytterst få når publiken”

Kulturarvet bär på berättelser – sägs det. Men hur kan dessa berättelser förmedlas på ett strategiskt sätt, så att det genomsyrar hela museiupplevelsen? Den frågan söker Kajsa Hartig och Johan Lindblom svaret på i en kommande bok om museer och storytelling.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Resterna av begravningstemplet i Palmyra.

”Den mest systematiska plundringen sedan andra världskriget”

Islamiska Staten och kriget i Syrien har gjort marknaden för antikviteter korrupt och omöjlig att lita på, menar journalisterna Jesper Huor och Anders Rydell. I en ny bok berättar de om hur blodsantikviteter smugglas och tvättas för att därefter hamna på marknader i väst – och på museerna.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Höstens boktips från biblioteket

Hållbarhet och förstörelse, smörstekta kålrotsskivor och ett museum byggt utifrån neurovetenskap. Låter det som spännande ämnen? Då har vi boktipsen för dig, levererade av Vitterhetsakademiens bibliotek

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En person i en hängmatta håller i en läsplatta.

Somriga läs- och strömningstips till hängmattan

LISTA Sol och bad i all ära – semestern är även en utmärkt tid att äntligen sjunka ner i hängmattan med en god bok eller podd. Eller varför inte kolla på en spännande dokumentärserie? Här hittar du 17 tips på lyssning, läsning och strömning med kulturarvstema.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se


1 2 3