Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.

Delta i diskussionen – skriv för oss.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Bild på kamera tillverkad av sedlar

Stor oro för nytt avtal om bildlicenser

I höstas sade organisationen Bildupphovsrätt upp sina avtal med landets museer. Det nya avtal som tagits fram har väckt stor oro bland museerna, som menar att det varken gynnar museer eller konstnärer.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En man i keps och manchesterjacka ser in i kameran.

Johan Lindblom: Storytelling berikar publikupplevelsen

Att förmedla kunskap genom berättelser är ett effektivt sätt för museer att bygga relationer med publiken. Johan Lindblom, kommunikatör på Göteborgs museer och konsthall, kikar närmare på hur storytelling och publikutveckling kan hänga ihop för att förstärka upplevelsen.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Pille Pruulmann-Vengerfeldt: ”Museerna lever i en dataloop”

Vad har ett estländskt monster med museers hantering av data att göra? Och går det att mäta museers relevans i antalet följare på sociala medier? Om det berättar professor Pille Pruulmann-Vengerfeldt i sin föreläsning från Omvärldsdagarna 2023.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Transformativ intelligens – hur AI förändrar vår syn på kunskap

Alla talar om AI – men vad kommer tekniken innebära för museerna? Sara Öhrvall, en av Sveriges ledande experter inom digital utveckling, ger sin bild av hur AI förändrar vår syn på kunskap, berättande och värdeskapande i sin föreläsning på Omvärldsdagarna 2023. Se den i efterhand här! 

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelad bild: Svartvitt porträttfoto på en kvinna; färgfoto man i keps.

”Det finns hundratusentals berättelser – ytterst få når publiken”

Kulturarvet bär på berättelser – sägs det. Men hur kan dessa berättelser förmedlas på ett strategiskt sätt, så att det genomsyrar hela museiupplevelsen? Den frågan söker Kajsa Hartig och Johan Lindblom svaret på i en kommande bok om museer och storytelling.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Två kvinnor står i ett museimagasin och ser på en surfplatta.

Tyck till om strategin för digitalt kulturarv

Under hösten åker Riksantikvarieämbetet på Sverige-turné med strategidagar för digitalt kulturarv och bjuder in alla som jobbar strategiskt på kulturarvsinstitutioner. Det blir stopp i Stockholm, Kristianstad, Luleå och Göteborg och digitalt.
– Vi hoppas på mycket diskussioner, säger verksamhetsutvecklaren Lisa Berg.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Tredelad bild: Porträttbild på en man, porträttbild på en kvinna; i mitten ett fickur.

”Digitiserad data räcker inte – museiobjekt kräver kontext”

ESSÄSTAFETT I dag består museernas digitalisering i mångt och mycket av att göra analog data tillgänglig digitalt. Det räcker inte. Museernas fortsatta relevans och trovärdighet är också starkt beroende av museiarbetarnas förmåga att skapa relevanta berättelser och kontextualiseringar, skriver Klas Grinell och Marie Hellervik.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En hand håller i en telefon med texten "Tiktok" på skärmen.

”En målgrupp vi inte når på någon annan plattform”

Tiktok är en potentiell guldgruva för den som vill nå ut till en yngre publik. Samtidigt höjs alltfler varningsflaggor för säkerhetsriskerna kring appens kopplingar till Kina. Hur ska museerna förhålla sig till plattformen?

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se

Tvådelat foto: till vänster utställning på Hansamuseet i Lübeck; till höger ett AR-spel i en mobiltelefon.

Allt fler tyska museer vill utveckla spel

Ett nystartat nätverk för digitalt kulturarv och statlig finansering. Det är två av förklaringarna till att intresset för att utveckla museispel ökar i Tyskland.
– Det är mycket jobb, men värt det, säger Timo Knoth på Hansamuseet i Lübeck.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Två äldre kvinnor håller i varsin smart telefon.

”Förtroende en del av museernas livsnerv”

TRENDRAPPORT I en värld av desinformation och ett allt hetsigare debattklimat, där polariseringen tenderar att öka och det tycks bli allt svårare för olika perspektiv att mötas upplevs museerna som en trygg och viktig kunskapsinstitution. Men hur kan museerna skapa förtroende digitalt?

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


1 2 3 7