Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.

Delta i diskussionen – skriv för oss.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Tvådelat foto: till vänster en fotograf bland bildstenar på museum; till höger en man med mustasch, keps och halsduk.

”Museerna behövs som aktuella kunskapsnoder i sin samtid”

ESSÄSTAFETT Vikten av ett gott källmaterial att utgå ifrån, transparens i kunskapsarbetet och en ödmjukhet inför att ingen människa har hela bilden. Det är den röda tråd Björn Sundberg, programledare för Digital omställning på museiområdet, ser när han sammanfattar Omvärld & insikts essästafett om digital historieskrivning i en instabil omvärld.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tredelad bild: Porträttbild på en man, porträttbild på en kvinna; i mitten ett fickur.

”Digitiserad data räcker inte – museiobjekt kräver kontext”

ESSÄSTAFETT I dag består museernas digitalisering i mångt och mycket av att göra analog data tillgänglig digitalt. Det räcker inte. Museernas fortsatta relevans och trovärdighet är också starkt beroende av museiarbetarnas förmåga att skapa relevanta berättelser och kontextualiseringar, skriver Klas Grinell och Marie Hellervik.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster porträttbild på skribenten Jack Werner; till höger genrebild på ungdomar som filmar sig själva i en mobil.

Vem arkiverar barnens digitala kultur?

ESSÄSTAFETT  Att internet aldrig glömmer är en myt. Källmaterialet förgås, medan våra tolkningar består. Hur ska vi i framtiden förstå dagens barn- och ungdomskultur i sociala medier om endast vuxenvärldens alarmistiska bilder av den finns kvar? Det frågar sig journalisten Jack Werner.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster demonstranter med plakat med texten "science > 'alternate facts'"; till höger porträttbild på Anna Loverus.

”Artificiell intelligens kan bli historiens räddning”

ESSÄSTAFETT Kunskapsgenererande artificiell intelligens kommer att tvinga fram en gemensam bild av historien. Gör vi det rätt kommer den bilden vara byggd på vetenskap och forskning – vilket kan tvinga bort epidemin av ”alternativa fakta” och konspirationsteorier. Det kan bli historiens räddning, skriver Anna Loverus, grundare av strategibyrån Better Odds.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster elever med bärbara datorer i ett klassrum; till höger porträttfoto föreställande pedagogikforskaren Elza Dunkels.

”Svindlande tanke att vi en gång dömde ut Wikipedia som källa”

ESSÄSTAFETT När Wikipedia lanserades i januari 2001 var pedagogikforskaren Elza Dunkels en av skeptikerna. 22 år senare har hon svårt att begripa hur nätencyklopedin kunde dömas ut som en icke tillförlitlig källa. Nu hyllar hon i stället Wikipedia som en utmärkt plattform för utbildning och forskning.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Vi får aldrig acceptera att obevisbara tokerier förkläs som fakta”

ESSÄSTAFETT Var går gränsen mellan åsikt och fakta? Hur tungt ska tyckarens egen önskan – av politisk, religiös, kulturell eller privat natur – att historien ska se ut väga i förhållande till verifierbara och empiriskt granskningsbara uppgifter? Falsifierbara åsikter förklädda som fakta får historieprofessor Dick Harrison att se rött.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster en artikel på Wikipedia som redigeras; till höger Björn Sundberg på Riksantikvarieämbetet iklädd keps.

Vi skriver historia i realtid – hur påverkar det vår uppfattning av historien?

ESSÄSTAFETT Vad händer med vår uppfattning av historien när vi kan redigera den i realtid online? Och hur ska museerna förhålla sig till detta? Det är frågor Björn Sundberg, programledare för Digital omställning på museiområdet, ställer då han bjuder in till en essästafett på Omvärld & insikt.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se