Stor oro för nytt avtal om bildlicenser
I höstas sade organisationen Bildupphovsrätt upp sina avtal med landets museer. Det nya avtal som tagits fram har väckt stor oro bland museerna, som menar att det varken gynnar museer eller konstnärer.
Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.
Delta i diskussionen – skriv för oss.
I höstas sade organisationen Bildupphovsrätt upp sina avtal med landets museer. Det nya avtal som tagits fram har väckt stor oro bland museerna, som menar att det varken gynnar museer eller konstnärer.
Regeringens utredning om kostnadshyror för kulturinstitutioner har fått positiva reaktioner. Men professorn Hans Lind är kritisk. Han ifrågasätter varför statliga kulturverksamheter som bedrivs i särskilda kulturhistoriska byggnader överhuvudtaget ska betala hyra.
I veckan offentliggjordes regeringens utredning av vissa statliga kulturfastigheters hyresmodell. I den föreslås att kostnadshyresmodellen ska ersättas med marknadsmässiga hyror. Men vad säger institutionerna själva? Vi har frågat fem av dem.
I veckan meddelade kulturminister Parisa Liljestrand att frågan om kultursponsring ska utredas. Detta välkomnas av flera kulturinstitutioner.
– Men åtgärden vore ännu mer relevant om staten tog ett nappatag även om andra hinder för att utveckla den svenska kulturen kring icke-offentlig kulturfinansiering, säger Christer Björklund på Dalarnas museum.
Statistik visar att kostnaden för att gå på museum har ökat mer än andra höstlovsaktiviteter under de senaste fem åren. Samtidigt har det under veckan varit fullbokat på många av museerna. Hur priskänsliga är egentligen höstlovsfirarna?
En kulturminister som presenterade sig som ”ofrivillig fastighetsskötare”, en kommunpolitiker som talade om att skilja kulturverksamheter från lokalkostnader och en redaktör som klagade på kulturbranschen dåliga självförtroende. Detta var några av inslagen då Sveriges museer och Svensk scenkonst bjöd in till ett samtal om kulturens lokaler.
Från och med i dag möts besökare till Dansmuseet i Stockholm av en enorm hög av tändsticksaskar i foajén. Askarna ingår i en kampanj vars syfte är att rikta uppmärksamheten mot museets ekonomiska situation.
– Samtidigt talar den för många andra museer i liknande pressade situationer, säger Hans Öjmyr, chef på Dansmuseet.
Hur kan nya kombinationer av resurser, människor och idéer kan skapa ekonomiskt, socialt och kulturellt värde? Detta undersöker universitetslektor Marina Jogmark i projektet Det entreprenöriella museet. Till Museernas omvärldsdagar kommer hon för att berätta om hur ett entreprenöriellt förhållningssätt kan stärka museernas ställning, såväl ekonomiskt som i deras grunduppdrag.
På sin hemsida säljer Konsthall Tornedalen skruv, reglar och betong, som ska användas då byggnaden uppförs. Detta är kärnan i en crowdfundingkampanj, som på kort tid har lockat flera hundra donatorer.
Budskap och tillit ser Theodor Ringborg, konsthallschef, som viktiga komponenter i arbetet med gräsrotsfinansiering.
I början av juni inleddes ännu en utredning av vissa statliga kulturfastigheters hyresmodell. Den senaste utredningen, som gjordes för fyra år sedan, rekommenderade förändringar som inte realiserades.
– Min ambition är självklart att man ska komma framåt i den här frågan, säger utredaren Albin Kainelainen.