Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.

Delta i diskussionen – skriv för oss.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Konstverk framför galleribyggnad i glas.

Två politiska system möts i Nationalgalleriets samling

Samtidigt som Tyskland präglas av politisk splittring visas en utställning om landets delning på Nya Nationalgalleriet i Berlin.
– Vi vill visa att konsthistorien inte är så tydlig och enkel som den ofta berättas, säger curatorn Maike Steinkamp.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Entrén till Tekniska museet med öppettiderna 10-22 angivna.

,

Ökade öppettider lockade nya målgrupper till Tekniska museet

När Tekniska museet i Stockholm kunde öppna efter pandemin  infördes kvällsöppet – alla dagar i veckan. Knappt två år senare har investeringen betalat sig och nya målgrupper hittat till museet. Satsningen på ökade öppettider är ett led i museets strävan att bli ett tekniskt kulturhus.
– Det blir en rikare verksamhet där vi når fler genom att jobba med flera olika utbud på samma bas, säger museichef Peter Skogh.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En man i keps och manchesterjacka ser in i kameran.

Johan Lindblom: Storytelling berikar publikupplevelsen

Att förmedla kunskap genom berättelser är ett effektivt sätt för museer att bygga relationer med publiken. Johan Lindblom, kommunikatör på Göteborgs museer och konsthall, kikar närmare på hur storytelling och publikutveckling kan hänga ihop för att förstärka upplevelsen.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Kritiken är ett sätt att vidareutveckla våra förmågor”

Varför är det så viktigt att kultur- och naturhistoriska utställningar recenseras? Och hur är det att mingla på Vårmötet med med personer vars utställningar man sågat? Intervju med Aron Ambrosiani, chefredaktör för Utställningskritik.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En kvinna i historiska kläder talar inför besökare i ett rum högt i tak med valvbågade fönster och tavlor på väggarna.

”Bemötande är som vilken kompetens som helst – men det är gratis”

Ett personligt mottagande kan få ett besök på ett i övrigt tomt museum att kännas exklusivt i stället för ödsligt.
– Se bemötandet som en process, som omfattar hela besöket, säger Elin Fältskog på Statens försvarshistoriska museer som arbetar med bemötandets betydelse.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En kvinna luktar på något i en burk.

”Enorm potential” för doft i museimiljö

Doft är en förbisedd del av kulturarvet. I ett europeiskt forskningsprojekt har forskare tagit fram en handledning i att skapa utställningar och upplevelser med luktsinnet som utgångspunkt.
– Kulturarvsinstitutioner har mycket att vinna på att inventera och återinföra dofter i verksamheten, säger den brittiska historikern William Tullett.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tallrikar och glas på ett bord.

Spanska fine dining-restaurangen gjordes om – till museum

Museirestauranger är en sak. Museer där maten blir ett fönster till svunna tider en annan. Men en restaurang som blir ett museum? Det är något nytt. 2011 stängde den profilerade spanska stjärnkrogen El Bulli. Sommaren 2023 öppnade man på nytt – som museum.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Dagens trender och framtiden för utställningar

Hur ser framtidens utställningar ut? Ersätts den fysiska utställningssalen av digitala rum, eller kommer den analoga platsens betydelse vara orubbad? Om det siar Johan Eckerud, vd för Expology, i sin föreläsning under Omvärldsdagarna 2023. Här kan du se den i efterhand!

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Montage från tv-serien Historien om Sverige.

Så kan Historien om Sverige locka museibesökare

När SVT sammanfattar 10 000 år av historia på tio timmar spelar museerna en viktig roll. Museiföremålen ger äkthet åt berättandet, och tv-serien Historien om Sverige antas öka intresset för museer.
– Tv-produktionen kan hjälpa oss att sprida kunskap om samlingarna, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum, som förbereder en utställning om det första avsnittets huvudperson: Österödskvinnan.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelad bild: Svartvitt porträttfoto på en kvinna; färgfoto man i keps.

”Det finns hundratusentals berättelser – ytterst få når publiken”

Kulturarvet bär på berättelser – sägs det. Men hur kan dessa berättelser förmedlas på ett strategiskt sätt, så att det genomsyrar hela museiupplevelsen? Den frågan söker Kajsa Hartig och Johan Lindblom svaret på i en kommande bok om museer och storytelling.

Läs mer.

Karin Malmer

karin.malmer@raa.se


1 2